Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Актуално
Технологичен свят Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   
ImageСпециалисти създадоха робот-домакиня
Учените от Масачузетския университет са кръстили своето изобретение Домо. На този етап роботът изпълнява само прости операции по почистване на жилището - събира различни разхвърляни предмети и ги подрежда грижливо в шкафовете или пък ги слага на масата. Макар извършваните функции да са малко, Домо може да помага успешно на възрастни хора и инвалиди, в селското стопанство, космическите изследвания и в производството. Главната му отличителна черта от много други роботи е в способността му да общува с човека и да се приспособява към нови ситуации. Създателите му заявиха, че искат роботът да се адаптира към външния свят, а не светът към него.
Продължава...
 
Избираме евродепутати Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   

ImageНа 20 май България у нас ще се състоят първите избори за евродепутати. Датата на наближава, а на много места избирателните списъци вече са разлепени.

Информация за номера и адреса на избирателната ви секция за изборите за евродепутати можете да получите чрез интернет и телефон. Чрез интернет сайта на дирекция ГРАО www.grao.bg/elections, можете да направите справка само с въвеждане на ЕГН и адрес. Информация можете да получите и по мобилен или стационарен телефон.
 
Едно от социологическите проучвания, направено през март, показва, че 65% от имащите право на глас у нас няма да гласуват на изборите за евродепуатати.

 
Ричи Блекмор в България Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   

На 17 април в ала 1 на НДК от 20.00 часа ценителите на музиката ще могат да се насладят на концерта на легендарния китарист Ричи Блекмор  и  неговата формация Blackmore`s Night. Блекмор е един от най-виртуозните музиканти на нашето време. Известен като китарист на легендарните „Дийп Пърпъл” и „Рейнбоу”, той се нарежда сред най-знаменитите фигури на съвременната музикална сцена. Брилянтен композитор, китарист и музикант, в продължение на почти 40 години Блекмор оставя след себе си ярка следа. Най-престижните световни музикални медии съвсем заслужено го определят като един от най-великите китаристи за всички времена. В началото на 90-те Ричи насочва музикалните си търсения към по-различен от хеви-рока стил и основава групата „Блекморс Найт”. Негов партньор е годеницата му Кандис Найт. Във формацията участват музиканти от цял свят, а парчетата са комбинация от  ню ейдж, етно, ренесансови мотиви, фолк и рок.

 
Великден е! Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   

ImageНавръх празника запалете свещ в близката църква, която после занесете у дома и от време на време запалвайте. За здраве и късмет. Трапезата ви трябва да е богата. Има символи, без които просто не можете да седнете на масата на един от най-светлите християнски празници. А това са боядисаните яйца (първото задължително е червено), вкусният пухкав козунак и печеното агнешко месо. Първото яйце е задължително червено и има особена символична роля. С него се натриват бузите на децата, тъй като се смята, че това ще им донесе здраве и дълголетие. По стар обичай яйце се дарява на всеки гост, прекрачил прага. Според поверието този, чието яйце остане здраво след „чукането”, ще е най-здрав през годината.

Продължава...
 
Нови книги Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   
Image
Продължава...
 
Специална панорама с 21 филма на Вим Вендерс Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   

ImageТя започна на 22 февруари и ще продължи до 22 март в Дома на Киното и кино „Люмиер” (НДК). Тя е посветена на визитата на режисьора като специален гост на 11-то издание на София Филм Фест. Ще видите „непознатия” Вендерс чрез няколко заглавия, които ще бъдат представени за първи път в България, както и любимите филми – „Криле на желанието”, „Париж, щата Тексас” и „Буена Виста Сошъл Клъб”. Ретроспективата, организирана в партньорство с Гьоте институт, ще ви върне в 1971 г., когато заедно с 14 други немски режисьори, Вендерс създава продуцентското и дистрибуторско сдружение  “Filmverlag der Autoren”.

Тази компания става ядро новото немско кино  и продуцира първите филми на Вим Вендерс, сред които са  - “Алената буква” (1973 г.) и “Алис в градовете”, които ще имат своите специални прожекции на панорамата. Ще можете да видите “Американският приятел” (1977), прожектиран в България като “Правило без изключение”, получил международно признание и забелязан от Франсис Форд Копола. Прочутият филм „Лисабонска история” (1994) с един от любимите актьори на Вендерс - Рудигер Фоглер ще бъде сред акцентите в програмата. Музиката на световноизвестната португалска група „Мадредеуш” е съществена част от успеха на филма. В София за първи път ще видим документалния “Токио Га”, както и един документален разказ за японския моден дизайнер Ямамото - “Записки за градове и дрехи”. След успеха на „Буена Виста Сошъл Клуб” (1999), Вендерс създава още два музикални филма. За първи път в Източна Европа ще бъде прожектиран „Ода за Кьолн” (2002), уникален рок-филм за немската рок група БАП, свирили на една сцена с „Ролинг Стоунс” и Брус Спрингстийн. Вим Вендерс особено държи на музикалните си филми и се очаква лично да ги представи пред публиката в София.
Той ще получи наградата на София за цялостен принос в световното кино на специална гала вечер на 6 март в зала 1 на НДК.
 
Сайт дава полезна информация за строителните изолации Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   


Стартира първият български сайт за строителни изолации и системи - www.izolacii.eu. Идеята и желанието на създателите му е чрез него да предоставят подробна и актуална информация на читателите за всичко в бранша. Сайтът съдържа шест раздела.


Те обхващат различните типове изолации (топлоизолации, звукоизолации, хидроизолации, антикорозионни покрития, подови настилки), както и съпътстващите процеси при полагането им; каталог на фирмите на българския пазар, които ги предлагат; фирми за строителни смеси (мазилки, грунд, лепила, фугиращи смеси); фирми за помощни материали: бои, лакове и латекси, крепежни елементи, сухо строителство и продуктов каталог. От сайта може да се научи полезна информация за нормативната уредба в нашата страна, както и кои български банки дават потребителски кредити за енергийна ефективност на домакинствата. Разделът „Ремонтни услуги” е изключително необходим на онези, на които им предстои поставянето на различни изолации и не знаят към кого да се обърнат.

 
Български съкровища показват в НИМ Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   
ImageИзложбата ще бъде открита до 24 февруари, след което съкровищата ще заминат за Швейцария, а след това и за Япония. Така че мeсец февруари е единствената ви възможност за среща с уникалните експонати на древното тракийско изкуство. И трите съкровища са намерени случайно и са свързани с разцвета на тракийската държава през V–ІV в. пр. Хр.

Те са не само гордост за нашата страна, но и част от най-ценното културно-историческо наследство на света. През последните тридесет години тракийските съкровища бяха експонирани на четири континента и представиха България и българската наука и култура в десетки от най-престижните световни музеи.

 
Изложби Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   
До 11 февруари в галерията на СИбанк (ул.“Славянска“ 2) можете да видите изложбата “Френска връзка” на Боян Райнов и Фей Видал Райнов, скулптура и живопис. Десет пластики и толкова живописни платна от колекцията на Фондация “Проф. Николай Райнов” и от частни колекции представят в тази изложба една по-особена и специална френска връзка - между две творчески индивидуалности, които съдбата среща в Париж. Връзка, която отнася съвременното българско изкуство на европейска сцена, много по-рано от официалното ни присъединяване.

Продължава...
 
Новата книга на Недялко Йорданов Печат
Актуално
Автор Всеки Дом   
Image
  • На 2 февруари, петък, от 19.00 часа в зала 7 на НДК ще се състои премиерата на новата книга на Недялко Йорданов „От себе си не си отивай”. Книгата е придружена от компактдиск, в който са намерили място 23 песни на поета, актьора и изпълнителя Недялко Йорданов. Представянето всъщност ще бъде един незабравим рецитал на поета и неговия приятел от сцената и живота Хайгашод Агасян.
  • На 5 февруари, понеделник, от 18.30 часа в Младежкия клуб на НДК ще се състои премиерата на “Шантави пари” от Рей Куни. Режисьор е Андрей Аврамов. Сценографията и костюмите са дело на Тодор Деков. В спектакъла участват Добринка Гецова, Здравко Методиев, Мирослав Стоилов, Стефан Къшев, Любомир Петкашев, Иванка Керкелова, Валери Сегменски, Александър Дятчин.


Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 51 - 60 от 67


© 2022 Всеки дом