Новинарски флаш

Вижте новите кафемашини и кафеавтомати Saeco

 

 
powered_by.png, 1 kB

В този брой
Банки и лога Печат
Quiz

 Срещу логото на всяка банка напишете нейното име:

Image

 

А колко анаграми можете да съставите от думата
Г Р А М А Т И Ч Е С К И ?

 
Занимавки - отговори Печат
Quiz - отговори

1. 10;

2. РЕТОРТА;

3. 59 мин.;

4. 50 ( и пак 1 - за лева). Редицата отразява стойността на българските монети в стотинки.;

5. И двете. Николай става Николай І след встъпването в длъжност на Николай ІІ.;

6. 9 ч. и 36 мин. – 2ч.24мин. + 7ч. и 12 мин.; 7. Айнщайн - „Парадоксът на близнаците” е мисловен експеримент, илюстриращ едно от следствията на специалната теория на относителността, а именно, че времето тече различно в неинерциални отправни системи особено при скорости, близки до скоростта на светлината.;

8. 2 кг. от по 10ст. – в тях има 200 монети = 20 лв.; в 1кг. от по 20 ст. има 50 монети = 10 лв.;

9.15;

10. Мариана - емблема на Френската Република, алегория на Свободата и Разума.;

11. Иванчо е роден на 31 декември, а разговорът е проведен на 1 януари. (На 30 декември той е бил на 3г.; вече е на 4; в края на започналата година ще стане на 5; и догодина ще стане на 6.);

12. Всичките са с равни стойности. Инчът е равен е на 25,4 мм. У нас тази единица е популярна също с названието цол (от немската дума zoll), която се означава със знака " (секонд). Използва се и понятието дюйм (от холандската дума duim - палец), който също е равен на един инч и също както и цол се използва предимно за измерване на диаметри на тръби.

 
Столици в карикатури - Отговори Печат
Quiz - отговори
1. Кито;
2. Ла Валета;
3. Единбург;
4. Скопие;
5. Триполи;
6. Виктория (Сейшели);
7. Подгорица (Черна гора);
8. Дамаск;
9. Ла пас (Боливия);
10. Прага;
11. Лисабон;
12. Стокхолм;
13. Париж;
14. Ташкент;
15. Дъблин
 
Къде е грешката - отговори Печат
Quiz - отговори
1.Суецкият канал е прокопан почти век по-късно /1869 г./, така че е нямало как Наполеоновата флота да се изтегли от  Средиземно в Червено море.
2.Поради близостта си до Слънцето Меркурий практически няма атмосфера и поради това е невъзможно на планетата да е имало „силни бури”.
3.По това време във футболните правила няма картони. Те са въведени след 1970 г.
4.Родината на ананаса е Южна Америка и съответно той е пренесен в Европа едва след Колумб.
5.Патешкото квакане е може би единственият звук в природата който няма ехо.
6.Както повелява Тората свинята, заекът, камилата и конят са нечисти /некашерни/ и съответно са абсолютно забранени за храна при евреите.
7.Терминът ''Византия'' е изкуствено създаден от историците и не е бил разпространен по време на съществуването на империята.
 
Народни и църковни празници - отговори Печат
Quiz - отговори
1. Св. Антоний – 17 януари и Св. Атанасий – 18 януари;
2. Йорданов ден – 6 януари, Цветница и Кръстовден ден – 14 септември;
3. Йорданов ден – 6 януари;
4. Петдесетница (винаги в неделя) - случва се на различни дати всяка година. Тази година е на 07.06.2009 за православните и 31.05.2009 за католиците.;
5. Възнесение Господне. Празнува се момента, когато Исус Христос се възкачва на небето, в присъствието на свои ученици. Празникът е подвижен - 40 дни след Великден и винаги се случва в четвъртък. За православните 28.05.2009, а за католиците 21.05.2009.;
6. Този празник е фиксиран 2.02. - На 40-я ден след рождението си Исус бил занесен в Йерусалимския храм, за да бъде представен пред Бога съгласно Мойсеевия закон. Тогава Светата Божа майка преминала ритуално пречистване и принесла в жертва две гургулици. Сретение идва от срещата на стареца Симеон (на който било отредено да не може да умре докато не го види) с Христос.; 7. Отбелязва се на 6 август - В 33-тата година от земния Си живот, шест дни след беседата с учениците за Своите волни страдания, кръстна смърт и Възкресение, Исус Христос се преобразил на планина Тавор (висока 500 м) пред погледа на трима Свои ученици: Петър, Яков и Йоан - толкова на брой, колкото, според закона се изисквало да се засвидетелства истината. Като небесни свидетели на Преображението се явяват Мойсей и Св. Илия;
8. 24.06. - Еньовден;
9. На 25.03 - Благовещение. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба.;
10. Неделя Месопустна е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. От този ден до края на Великите пости - Великден, са забранени месото и месните продукти.;
11. Св. Симеон на 1.09;
12. Въведение Богородично. Въвеждане на Пресвета Богородица в храма. Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога. Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла най-горното. Първосвещеник Захария (бащата на Йоан) въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднъж в годината само първосвещеника. С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на православната християнска младеж и християнското семейство.;
13. Малка Богородица е на 8.09. и се чества „Рождество Богородично”, Голяма Богородица е на 15.08. и се чества смъртта на Света Богородица – „Успение Богородично”; 14. „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”. Св. Варвара - 4.12, Св. Сава -5.12, Николай – 6.12; 15. Игнажден – 20.12;
 
Банки и лога - отговори Печат
Quiz - отговори
1.Алфа Банк;
2. Българо Американска Кредитна Банка;
3. Булбанк;
4. Банка ДСК;
5. Стопанска и Инвестиционна Банка;
6. Инвестбанк;
7. Корпоративна Търговска Банка;
8. Юнионбанк;
9.ОББ;
10. Пощенска Банка;
11. ПроКредит Банк;
12. .Райфайзен Банк;
13. Сосиете Женерал Експрес Банк;
14.Търговска Банка "Алианц България";
15. Първа Инвестиционна Банка;
16. Централна Кооперативна Банка;
17. Общинска Банка;
18. Банка Пиреос България;
19. Емпорики Банк;
20. Токуда Банк
 
Киномания Печат
Quiz

1/Лула и Сейлър са влюбени.Преследват ги Сантос(изпратен от майка й) и доста психопати,включително Боби Перу. Има и едно сако от змийска кожа. „Златна палма” в Кан.

2/Мистър Розов не признава бакшишите,но е принуден да даде.Всичките искат да са мистър Черен а има и рязане на ухо под съпровода на Stealers Wheel.Накрая никой не остава жив.

3/Джюлс цитира Езекия,отказва се навреме от занаята си и остава жив.Вини Вега не го прави и умира застрелян на тоалетната чиния. „Златна палма” в Кан.

4/Мелвин не иска да има „еврей на масата си”.Представя най-добрите си приятели един на друг като „келнерката” и „педала”.Пише за жени ,но си представя мъже и „премахва всичко хубаво и добро”.

5/Братя Коенимат „Златна палма” и „Оскар”.Въпреки това най-добрият им филм е вторият-свободна екранизация на „Стъкления ключ” на Дашиъл Хамет с малко добавка от Чандлър.Играят британски актьори като Албърт Фини и Гейбриъл Бърн.Точно този филм няма нито една награда.

6/В този филм стажантка във ФБР преследва „Бъфало Бил”-масов убиец ,който си шие дреха от кожите на убитите момичета.Главният герой обаче е друг изтънчен психопат.Печели петте най-важни „Оскара” за пръв път от 16 години.

7/Рандъл Патрик Макмърфи се бори на живот и смърт със сестра Рачид пред погледа на Вожда.Предишният филм спечелил петте главни „Оскара”.По –предишният е от 1934 година.

8/Хукър трябва да намери Хенри Гондороф,най-големият мошеник, от когото може да научи много.Той го открива пиян и отбелязва,че „да пие вече знае”.Следва покер във влак и измама с конни надбягвания и фалшив букмейкарски пункт. „Оскар” за филм.

9/Мистериозният главен герой,когото всички преследват,в миналото е имал жена и деца.Унгарците ги отвлекли ,а той сам ги избил за да не гледа как ги мачът.”Най-големият номер на дявола е да те убеди , че не съществува”.

10/Майкъл Вронски трябва да се върне във Виетнам, за да спаси полуделия си приятел Никанор Чевотаревич – крал на „руската рулетка”.Налага му се обаче да играе с него... и печели. „Оскар за филм”.

 
Имена, книги, пиеси, филми Печат
Quiz
1/Скарлет О’Хара,Ред Бътлър

2/Стенли Ковалски,Бланш Дюбоа ,Стела

3/Атикус Финч,Скаут Финч

4/Чико,Брик,Крис,Бернардо  О’Райли,Калвера

5/Холи Голайтли

6/Травис Бикъл

7/Хайман Рот,Франки Пентанджели

8/Сестра Рачид,Били Бибит

9/Бърборко(Върбал)Кинт,Кобаяши,Лайтфут

10/Ли Му Бай,Шу Лиен,Черният облак,Зелената съдба

Бонус
11/Робърт Джордан ,Мария,Пилар,Пабло
 
Виена Печат
Quiz
1/През 1713 г. Karl VI или Franz Joseph Wenzel Balthasar Johann Anton Ignaz е възложил изграждането на една известна забележителност в чест на Karl Borromeus в централно-европейска столица.Къде и коя е тази забележителност и с какво се свързва името на Karl Borromeus?

2/На 18 февруари 1853 година е извършен атентат срещу младият Кайзер Franz Joseph I.Това събитие станало мотив за построяването на една известна катедрала във Виена в типичен готически стил.Коя е тази катедрала и под кое име още е известна(освен оригиналното си название на немски)?

3/На централния площад във Виена има една забележителност ,намираща се зад прозрачен плексиглас, която е и един от символите на разрастването на града. Разположена е на ъгъла на Kaerntnerstrasse и Graben.
Какво е това и какво е било предназначението му?

4/С какво е останал в историята бездомника Avgystin , в последствие обявен за светец и закрилник на бездомните и бедните?

5/С какво е известен хълма Kahlenberg,разположен непосредствено до Виена?

6/В югоизточната част на Виена е разположен един интересен търговско-развлекателен,административен и жилищен комплекс,който първоначално от 1896 до 1999 година е бил......................................?

7/Пред коя сграда в развлекателното каре в центъра на Виена, наречено Бермудския триъгълник,винаги патрулират полицай,поради опасения от атентати?

8/Кое е специфичното за традиционните австрийски кръчми, наречени Heurige?

9/С какво е било най-известно кафенето „Sirk” до 1989 година, намиращо се непосредствено до операта в центъра на Виена?

10/Между двата музея-близнаци във Виена се намира паметника на..............................................?
 
Киномания - отговори Печат
Quiz - отговори
01. Диво сърце

02. Глутница кучета

03. Криминале

04. Колкото-толкова

05. Кръстопътят на мелничаря

06. Мълчанието на агнетата

07. Полет над куковиче гнездо

08. Ужилването

09. Обичайните заподозрени

10. Ловецът на елени
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 81 - 90 от 644


© 2019 Всеки дом