Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
У дома като на кино Печат
Автор Диего Флоров   
ImageМечтата на всеки киноман е да гледа любимите или пропуснати филми по всяко време и когато поиска. Естествено това може да стане у дома. С напредъка и поевтиняването на технологиите “домашното кино” може да се направи във всеки дом. Така можете да гледате филми, които не се вписват в холивудските шаблони, а хрупащите пуканки и звънящи телефони определено няма да ви липсват. В масовия, евтин случай “домашното кино” се продава в кашон, в който има DVD плеър с вградени декодери и усилвател, 5 тонколони и събуфер.


В понятието “домашно кино” производители, търговци и потребители влагат различен смисъл. В “пълния” му смисъл това е помещение, телевизор, пет или повече тонколони, събуфер, усилвател, DVD плеър и кабели. В “обикновения” му смисъл екрана и помещението ги няма, а се има предвид само озвучителната система за многоканален пространствен звук. По този начин като в истинско кино, гледайки богат на звукови ефекти филм, имаме чувството, че покрай ушите ви прелитат куршуми, космически кораби или вътрешностите ви се тресат от взривове, водни маси и катаклизми. В някои рекламирани продукти като “домашно кино”  даже го няма DVD плеъра, а усилвателят е интегриран в корпуса на събуфера.

Преди да започнете да вадите пари за качество във вида на отделни hi-end компоненти, не забравяйте, че каквото и да правите, истинското кино е в киносалоните. Все още няма домашни телевизори или проектори, които да достигнат разделителната способност и цветопредаване на кинолентата. Също така е недостижима акустиката и озвучителната система на киносалона спрямо хола и най-маниашката домашна уредба.


Когато решите да монтирате новата придобивка “домашно кино”, ви очаква малко неприятна изненада – капанът на кабелите. Всички тонколони, събуферът, телевизорът, усилвателят и DVD плеърът се свързват с множество кабели. Нищо общо с перфектно изглеждащата система от рекламите в просторния хол и щастливо семейство киномани. В реалния живот кабелите се разпростират навсякъде и се виждат! Малко апартаменти имат предвидени канали за структурно окабеляване. Помислете предварително откъде ще минават кабелите и къде ще ги скриете – дори когато купувате и най-простата система от кашон.

ImageДобри модели имат Samsung, JVC, Panasonic, LG и SONY. Има и нелошо китайско производство, ако се примирим с външния дизайн. Предимствата на системата “всичко в един кашон”
са компактността и ниската цена. За сумата от 250 до 1000 лева може да гледате филми, слушате CD-та и радио. Основният недостатък е компромисът в качеството на звука. Не става за слушане на сериозна музика освен за метъл, техно и чалга.

За съжаление звукът физически се създава от тонколоните, а те като технология почти не са се променили от десетилетия. Каквото и да ви разправят, истинският звук се прави освен от качествена електроника и от качествени тонколони. Хубавите колони и преди, и сега са от дърво, с по-големи размери, с няколко, а не един високоговорители.

Това е и основният съвет при избор на домашно кино “всичко в един кашон” – тонколоните да не са от най-миниатюрните и по възможност да са поне двуканални. За всичко останало всеки продавач в магазина ще ви ориентира. Не сравнявайте различните “домашни кина” по мощността в техническото описание на уредите. Различните производители я мерят по различен начин, без да посочват условията и качеството на звука. В магазина ползвайте внимателно ушите си и не робувайте на марките. За едно и също качество марковите производители слагат по-голям процент надценка (за марката). При ниския ценови клас разликата е чувствителна. Ако се колебаете между две системи с еднакви цени – изберете по-слабата марка. Вероятно нейната “маркова”  надценка е по-малка за сметка на по-скъпите и качествени компоненти.
 
ImageХубавото домашно кино
се прави от отделно закупени модули. Обикновено е на обща стойност минимум 2 – 3 хиляди лева. Първият компонент е качественият екран (телевизор). При избора на модерен телевизор можете да се ориентирате от статията в брой 7 на в. „Всеки дом”. Засега най-удачното решение в масовия случай е 32” LCD екран.

Добър вариант е все още и 29”-кинескопен телевизор. Статията в брой 6 ще ви помогне в избора на DVD плеър. Това е най-лесната и евтина покупка. Остават усилвателят (ресийвърът), тонколоните и събуферът. Те дори могат да изчакат, докато възстановите финансовия баланс след скъпия LCD телевизор.

По правило при избора на ресийвър вместо лек и компактен вземете по-обемист и тежък. Това означава, че всичко е направено както трябва и с много голяма вероятност ще свири добре. Всички популярни марки като SONY, Pioneer, Yamaha,  Panasonic и т.н. правят добър звук на цена от 500 до 1000 лева. Повече не е оправдано.

Следват тонколоните. Там твърдо залагайте на марката и инвестирайте повече. Хубавата тонколона и след години си остава такава. В нашите магазини можете да намерите марковите JBL, Tannoy, Infinity, Pioneer, Jamo. Желателно е двете предни колони да са големи и да стават за слушане на hi-fi музика. Така домашното кино ще се използва като прилична “уредба” за слушане на музика на купон. Останалите колони – центърът и двете задни, са по-малки, но е най-добре да са от същия производител и същата серия (тоест да звучат еднакво). Съобразете мощността на колоните с помещението - не взимайте прекалено големи за малък хол и обратното.

Събуферът е задължителен при система, основно предназначена за гледане на филми. Той генерира най-нискочестотните тонове от звуковата картина (басовете). Без него подът няма да трепери при гледането на взривове, катаклизми и смразяващи картини.

Последният, но немаловажен “компонент” е домашният хол – киносалон. Не забравяйте меката мебел. Очакват ви 90 минути седене. Теракотата, голите стени и таван, дрънчащите витрини и сервизи влошават акустиката със звукови отражения. Нещо, което е звучало прекрасно в магазина и сте дали куп пари, може да звучи ужасно у дома. От друга страна, холът не трябва да се превръща в акустично студио, освен ако не сте аудиофил. Това е допълнителен аргумент срещу прекалено скъпи и качествени компоненти. В панелния хол те ще звучат от няколко метра като по-евтините.
 
Последният аргумент, който може да ви накара да премислите сериозно, преди да инвестирате 2-3 хиляди лева в скъпо домашно кино, е въпросът колко билета за мултиплекса може да си купите с тези пари. Със сигурност ще ви стигнат да гледате истинско кино няколко години. От друга страна, и вкъщи трябва да се гледат филми на DVD-та и DivX. Качествената озвучителна система и големият телевизор са добре дошли!

 
< Предишна   Следваща >


© 2022 Всеки дом