Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Искате нов хладилник? Печат
Автор инж Доситеев   

Image Всяка нова покупка изисква известни познания.
Дали ще е телевизор, хладилник или тостер, преди да отидете в магазина, трябва да сте си отговорили на няколко основни въпроса – какво точно ви трябва, имате ли претенции за марката, за класа на електроуреда, за това какви функции и екстри може да ви предложат различните модели и марки. И, разбира се, не на последно място,с каква сума пари разполагате, за да направите покупката. Или пък дали не сте готови да вземете харесания от вас уред на лизинг.
Ето например решили сте да смените стария хладилник с нов.
При търсене за България на около 200 000 хладилника годишно нищо чудно да не изостава и съответното предлагане. На пазара се продават десетки марки и стотици модели. Вие искате новият да е хубав и да работи добре. А знаете ли, че нисък ценови клас не означава ниско качество? Хладилници ментета няма. Цената се определя от екстрите, марката, дизайна, търговската политика, рекламата… Важно е също дали искате уредът да е енергиен клас А или В. Разликата в цената е минимална, но пък уредите от енергиен клас А консумират по-малко електроенергия, т.е. дадените сега 20 или 30 лева повече ще ви се изплатят във времето като спестени от сметките за ток. От
значение е дали хладилникът е със специално антибактериално покритие, дали се саморазмразява. Не на последно място стои въпросът с поддръжката.
И с дизайна, за който в общи линии последната дума е на домакинята.
Има го във всеки дом – от стар „Мраз” или „ЗИЛ” до съвременен „Електролукс” или „Бош”. В някои къщи има дори по два-три. Добрата домакиня винаги знае как да го напълни. Няма много големи хладилници – има малки кухни. При търсене за България на около 200 000 уреда годишно нищо чудно да не изостава и съответното предлага-
не. На пазара се продават десетки марки и стотици модели. Всеки софийски дом купува нов хладилник средно на 6-7 години.

Изборът е лесен!
Започваме с обема.
Най-продаваните модели са с горна камера (с отделна врата), с обем 240 - 250 л и височина 140-150 см. Следват ги по-скъпите и големи комбинирани хладилници с обем 310 - 320 л и височина около 170 см. При тях фризерът е отдолу и има 3 чекмеджета. Правилото е минимален обем от 60 л на член от семейството, в зависимост от начина на живот и честотата на пазаруването. Друго потвърдено от практиката правило е теглото на семейството в килограми да съответства на обема на хладилника в литри.
Новите големи хипермаркети за хранителни стоки и навлизащият стил на седмично пазаруване оказват влияние към избор на по-големи хладилници. Горната граница на размерите е все пак условието хладилникът да може да влезе през вратата и на мястото си в кухнята.
Продължаваме с цената. За добро или лошо от 1 септември тази година хладилниците се оскъпяват средно с 10% заради новите екотакси за събиране и рециклирането им. Таксата е на килограм тегло, което оскъпява относително повече евтините модели. Според вносителите на българския пазар предлагането може да се раздели на три основни ценови класа: нисък, среден и висок.
Ниският ценови клас е до 350 лв. В него модели има от марките Crown, Neo, Bess, Midea, Prolux, Ayco, Sogo, Voltel, Venus, Sang.
Средният ценови клас е от 400 до 600 лв. Повечето модели са на Liebherr, Snaige, Gorenje, Indezit, Whirpool, Samsung, Crown и Midea.
Във високия клас над 600 лв. моделите са на Electrolux, Bosch, Siemens, Gorenje, LG, Whirpool, Liebherr, Ariston, Candy, Amsung, Daewoo, Zanussi.
Има и лукозен клас за по-претенциозни клиенти, готови да платят над 1000 лв., като от тях са широките тип “Side by Side” (хладилната част и камерата са една до друга, като двукрилен гардероб) или специални дизайнерски модели. Основната част във всеки хладилник е компресорът. Той нагнетява и кара да циркулира хладилния агент (фреона), който “изсмуква” топлината от вътрешността на хладилника и я пренася навън в кухнята. Компресорите определят в голяма степен надеждността и икономичността (енергийния клас) на хладилника.
Това е по-важното, когато правите избор. По-старите и евтини модели са от енергиен клас B (също се води икономичен клас), с “обикновени” електромотори и по-стария, но също екологичен фреон R134. По-модерни са компресорите с инверторни електромотори и фреон R600a (изобутан). Инверторните компресори са с променливи обороти, не тръгват и спират рязко, което ги прави безшумни. Работят постоянно на по-ниски или по-високи обороти, в зависимост от температурата в хладилника и околната среда. Те са по-икономични - клас А или А+. Моделите с фреон R600a работят и с по-ниско налягане, което ги прави още по-безшумни.
Доскоро бяха модерни хладилниците с по два компресора. Това позволява хладилната част и фризерът да са с отделни по-малки компресори, които не зависимо един от друг
могат да бъдат спирани и пускани. Новото технологично решение е един голям компресор, но със система от електромагнитни клапани. Тя е въведена първо от Electrolux, след това от Snaige и от останалите водещи марки. Тези клапани регулират потоците фреон към отделенията на хладилника. Може хладилникът и фризерът да работят едновременно, поотделно, или едновременно и хладилникът, и фризерът като хладилно отделение.
На българския пазар хладилниците основно са с компресори на “Данфос”, “Електролукс”, “Аспера”, “Текумзе” (американска марка) и “Ембрахо”. Турските, китайските и
източноазиатските компресори са по-малко. В тези региони, както и в източноевропейските страни се произвеждат все повече хладилници, в което няма нищо лошо. Световна тенденция е производствата да се изнасят в нови модерни и големи заводи, но с евтина работна ръка.

Енергиен клас A или B?
Хладилниците с енергиен клас А консумират средно с около 100 kW по-малко и икономисвате 10-20 лева годишно. Тоест, ако доплатите трийсетина лева за модел с енергиен клас А, разликата през втората година се е изплатила. По време на дългогодишната експлоатация на хладилника и повишаващите се цени на тока спестявате и по-голямата част от парите, които сте дали за самия хладилник. Ако пък сменяте стар хладилник от времето на социализма – новият накрая ще ви излезе съвсем безплатно. Не забравяйте да осигурите поне 10 см място между стената и гърба на хладилника за по-добро охлаждане. Лошата циркулация на въздуха отзад автоматично “сваля” енергийния клас на уреда
.
Антибактериалното покритие
е екстра от особено значение. Първо е въведено от Bosch, а след това от Snaige, Gorenje и останалите големи производители. В пластмасата на вътрешния корпус има
импрегниран 20 нанометра сребърен слой. Сребърните йони са врагове на микроорганизмите и запазват свежестта на продуктите по-дълго. Решаването на проблема с размразяването и предотвратяването на скреж по стените на хладилника и фризера е също важно. При всяко отваряне на хладилника в него постъпва топъл въз-
дух, но това е малък проблем. В новите модели е организирана система за циркулация на въздуха, дори и с вентилатори при по-скъпите модели. По-лошото е, че навлизащият
въздух е влажен. Влагата кондензира по студените части и се превръща в лед. Предварителното охлаждане и изсушаване на въздуха се използва в NoFrost-системите за
фризерната част или за т.нар. air-системи на хладилната част. Те обаче изискват да съхранявате продуктите в затворени съдове и пликчета, защото иначе ще изсъхнат бързо. Решение на проблема със заскрежаването само на хладилната част е системата със “сълзяща” повърхност. Върху нея се образува скреж, но когато компресорът периодично спира, ледът се разтопява и водата се стича през улеи и тръбички в специален външен съд. Така практически хладиникът се саморазмразява.
Разбира се, в хладилника според цената и вашите предпочитения може да има още много екстри, като електронно управление и дисплей, звукова аларма, ледогенератор, диспенсер за студени напитки, рафтове от специално стъкло, полица за бутилки или специално отделение за 0 градуса - една много добра екстра. Продуктите не се замразяват, но остават свежи много подълго. Ако вашата кухненска фея е с по-нежни ръце, можете да я зарадвате със система за улеснено отваряне на вратата. Добрите хладилници са отлично херметизирани. Преодоляването на вакуума и магнитното прилепяне на уплътненията при отварянето им също коства усилия. Има хитроумни решения, помагащи, когато дръпнете вратата.
Поддръжката на хладилника изисква размразяване поне веднъж годишно и периодично почистване по начин, указан в ръководството за експлоатация на хладилника. Желателно е да прочете цялото ръководство, защото така ще можете най-пълноценно да използвате всички възможности на уреда. След толкова подробна информация относно избора на хладилник оставаме на вас да откриете в хипермаркетите и магазините най-подходящия модел.
 
< Предишна


© 2022 Всеки дом