Начало arrow Черно и бяло arrow Стъклокерамичните готварски плотове
Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Стъклокерамичните готварски плотове Печат
Автор инж. Димитър Доситеев   

ImageПечката е основният кухненски уред, а котлоните върху нейния плот – най-използваната част. Най-честият въпрос при избор на готварската печка е дали да е на газ или ток, с обикновени чугунени електрически котлони или стъклокерамичен плот?

Рано или късно всяка домакиня се разделя с вярната стара печка и трябва да си избере нова. Влизайки в магазина, погледът веднага се спира върху лъскавите модерни готварски плотове. Наистина ли са толкова хубави, икономични и удобни за почистване? Не е ли по-добре да вземе комбинирана печка на газ? Дали да не отложите за следващия живот скъпата стъклокерамична печка и да вземете по-евтиния вариант със старите чугунени котлони – сега изглеждат толкова тънки и модерни?!

 

 

Газ или ток?
Готварските плотове са електрически, газови или от смесен тип. Основното предимство на газовите котлони е икономичността, защото газта е по-евтина от тока. Другото предимство е мигновената бързина на нагряване. Повече предимства нямат, освен ако не сте любител на китайската кухня. Дори в Русия, където газовите печки са с десетилетни традиции – в новите домове се вграждат електрически печки (в допълнение там и токът е с ниска цена). Основен недостатък на газовите котлони е безопасността и консумацията на кислород от кухненското помещение.

Винаги същетвува, макар и малък риск от изтичане на газ.
Желателно е газовата печка да е в проветриво помещение – например остъклен балкон. Допълнителен недостатък е почистването. Компромисен и често срещан напоследък вариант е смесеният плот в съотношение 2:2 или 3:1 газови и електрически котлони. Дали си заслужава да дадем още 200-300 лева заради модерния дизайн за печка със стъклокерамичен плот?
При обикновените котлони нагревателят загрява кварцов пясък, след това чугунената плоча и чак след това съда. Затова, когато тези котлони загряват и изстиват бавно, по този начин се губи топлинна енергия. Има бързодействащи чугунени котлони (маркирани с червено кръгче по средата), но те загряват по-бързо за сметка на консумираната енергия.

ImageСтъклокерамиката е много по-функционална. Котлоните загряват бързо. Някои типове като халогенните и индукционните се използват само в стъклокерамичните плотове, оборудвани с по-съвършени органи за управление, които позволяват по-точно регулиране на нагряването. В плотовете се вграждат таймери, индикатори, сензорни бутони, блокировки. Почистването на гладката и плоска скъклокерамика е по-лесно и просто в сравнение с чугунените плочи. В крайна сметка допълнителната цена, платена за модерната технология, бързо се изплаща с икономията на ток, време и удобство при почистването.
 
Основата на всеки готварски плот са работните зони, под които са скрити нагревателните елементи. Главно достойнство на стъклокерамиката е нейната способност леко да пропуска топлината от долу на горе (от нагревателя към дъното на тенджерата) и много трудно да предава топлината в ширина по повърхността.

Под стъклокерамичната повърхност се монтират няколко типа нагревателни елементи. Те са не само с различна конструкция и размер, но и използват различни физични принципи на нагряване. Най-масово вгражданите нагреватели са от типа HiLight. В тях има лентов нагревателен елемент, поставен на азбестова основа. Халогенните нагреватели са с подобна конструкция, но в тях допълнително е вградена мощна халогенна лампа. При нейното включване тя започва веднага да излъчва повече топлина на пълна мощност. След като основният нагревателен елемент влезе в режим – лампата се изключва. Най-модерни са индукционните нагреватели. Те генерират мощни електромагнитни вълни, които директно нагряват дъното на готварските съдове. От друга страна, стъклокерамичният плот не се нагрява, а само се затопля обратно от горещото дъно на съдовете. За този тип котлони е нужен специален комплект готварски съдове с дъно от феромагнитна стомана.

Плотовете не са само черни. Има бели, а дори и със специални рисунки и орнаменти. Продават се монтирани на готварската печка или отделно за вграждане в работния плот на долните кухненски шкафове. Обикновено са в пълен размер с 4 котлона (60 x 60 см) или в половин размер (тип “домино”) с 2 котлона.

Стъклокерамичните плотове за вграждане имат собствени панели за управление от механичен (с “врътки”) или сензорен тип. Сензорните панели са под стъклото на плота, абсолютни гладки и се почистват лесно. Те заемат по-малко място от механичните и затова освобождават повече работна площ на плота. Разбира се, сензорните панели са по-скъпи. И двата вида панели имат индикатори за остатъчна топлина, указващи коя работна повърхност (котлон) е все още гореща.
На пръв поглед стъклокерамиката изглежда чуплива и крехка, но само на пръв поглед. Разбира се, не трябва да я удряме с чук, но по данни на производителите повърхността издържа удар на двукилограмова тенджера от височина 50 см. Стъклокерамиката е почти с нулев коефициент на разширяване при нагряване. Тоест тя не се бои от рязко загряване и охлаждане, както обикновеното стъкло. Ако се разсипе вода върху нагорещената плоча – няма проблем.

Единственият враг е захарта и твърдите насипни вещества. Захарта е вредна във всякакъв вид – на кристали, сироп или сладко. Тя се спича с повърхността и изменя нейната физична структура, като се получават неизтриваеми петна. Така че при попадане на захар върху работната повърхност веднага я избършете с мокра кърпа или гъба. Горещият плот няма да се спука, бъдете спокойни! Само се пазете да не се изгорите.

Насипните твърди вещества също драскат повърността, когато поставите върху тях дъното на тенджерата или тиган. Производителите не препоръчват директното печене на продукти върху работната повърхност – примерно филийки или чушки. Все пак може да опитате – има домакини, които го правят, но на своя отговорност.

Ако забележите наличието на пукнатина в резултат на удар или прегряване – използването на плота е много опасно. Задължително трябва да се извика сервизен техник, а преди това плотът веднага се изключва.

Почистването е сравнително лесно
При много леки замърсявания е достатъчно забърсването с кърпа. За леко замърсени повърхности се използва гъба, натопена в миещ препарат (само да не съдържа абразивни частици). При по-сериозни замърсявания и нагар трябва гъба с по-твърд слой от пластмасови влакна и специален препарат за почистване на стъклокерамика. Ако и това не помага – има стъргалки за стъклокерамика, с които се изстъргват нагарът и запечената мръсотия. Те имат острие от метал, който не драска повърхността. След почистване плотът може да се натрие със специален поддържащ препарат, който създава защитен силиконов слой на повърхността срещу замърсяване и надраскване.

Накратко, въпреки особеностите на тяхната поддръжка стъклокерамичните плотове са красиви, икономични, функционални и лесни за почистване.

ImageВ момена стъклокерамични плотове произвеждат само две фирми - Schott (Германия) с търговската марка Ceran и EuroKera (Франция) – собственост на американския концерн Corning и френския Saint Gobain. Независимо каква печка купувате – Bosch, Indesit, Gorenje, Mastercook, Crown или Beko – на плота е логото Ceran или EuroKera. Тоест разлика в качеството няма. Физическите свойства на стъклокерамиката са еднакви. Разликата е в системата на управление, типа на нагревателните елементи и дизайна.

За да се използва ефективно топлината от котлоните и да не се повреди плотът, трябва правилно да се подбере готварската посуда. Не се препоръчва използването на съдове с алумиево или медно дъно. С времето те оставят върху стъклото тънък слой метал, който практически не се почиства.

Диаметърът на дъното и на нагревателната зона трябва да съвпадат. Съдовете трябва да са с равно дъно – дебело 2-3 мм за емайлираните и 4-6 мм за тези с многослойно дъно от неръждаема стомана. Когато купувате тенджери и тигани, обърнете внимание на маркировката, указваща на какъв тип котлони може да се използват. Почиствайте редовно дъната на съдовете – така овъглените остатъци от храна няма да драскат плота.

 
< Предишна   Следваща >


© 2022 Всеки дом