Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Изложби Печат
Автор Всеки Дом   
До 11 февруари в галерията на СИбанк (ул.“Славянска“ 2) можете да видите изложбата “Френска връзка” на Боян Райнов и Фей Видал Райнов, скулптура и живопис. Десет пластики и толкова живописни платна от колекцията на Фондация “Проф. Николай Райнов” и от частни колекции представят в тази изложба една по-особена и специална френска връзка - между две творчески индивидуалности, които съдбата среща в Париж. Връзка, която отнася съвременното българско изкуство на европейска сцена, много по-рано от официалното ни присъединяване.

До 25 февруари в Националната художествена галерия – София (ул. „Ал. Батенберг“ №1) можете да разгледате творбите на авторите, участващи в петото издание на Националния фотоконкурс “Снимка на годината – България 2006”. Журито в състав Иво Хаджимишев (председател), Борис Данаилов (НХГ), Юри Лазаров (БТА), Димитър Дилков, Явор Попов и Георги Лозанов подбра близо 200 творби от над 1400 на 220 автора. Номинирани за награда са творбите на Александър Михайлов, Асен Тодоров Тонев, Марин Стефанов Каравелов в раздел “Репортажна фотография”, в раздел “Художествена фотография” - на Венета Захариева и Милен Цветанов Станков, и в раздел “Фото есе” - на Антоан Божинов, Валентина Петрова и Янина Манолова. Стращни картини от войната, тъжни лица на старици и красиви голи женски тела са показали фотографите.

До края на февруари в Чешкия център (ул. “Раковски” 100) можете да разгледате изложбата на възпитаника на пражката Академия за изобразително изкуство Иржи Корнатовски (въглен и графит). Той създава предимно черно-бели и обли форми. Чрез ритмичното нанасяне и наслояване на отделни щрихи възникват монументални плаващи пластични фигури. Когато се вгледате в тях, те изцяло ви поглъщат – сякаш направо ви всмукват. Рисунките на Корнатовски имат привличането на космическите черни дупки. Художникът е имал изложби предимно в САЩ, участвал е в редица международни прегледи на графиката, на Триеналето в Краков през 1994 г. печели Наградата на кмета. С негови творби разполагат обществени и частни колекции в Чешката република и чужбина.
 
< Предишна   Следваща >


© 2022 Всеки дом