Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Откриване на топлата вода Печат
Автор инж. Димитър Доситеев   
ImageТоплата вода е част от домашния комфорт. С нея поздравът “честита баня” остана в миналия век. Толкова сме свикнали с удобството, че липсата на бойлер се усеща силно при профилактика или повреда на ТЕЦ-а.  В някои софийски домове дори няма централно топлоподаване. Тогава без генератора на топла вода – бойлера, няма как да се живее. Какъв бойлер ни е нужен и как да сме сигурни в безопасната му работа. Всеки от нас използва от 75 до 140 л топла вода на ден. От тях между 50 и 90 л отиват за душ два пъти дневно, от 5 до 20 л на умивалник, и 20 – 30 л на кухненската мивка (по-добре си купете миялна машина, харчи по-малко!). За да получим общото дневно количество потребявана топла вода в дома, умножаваме всичко това по броя на обитателите на дома.

Когато избирате бойлер, първо трябва да решите какъв ще е според енергията, която ще използвате – газ или ток (в селата се срещат и на твърдо гориво). След това това – дали ще е акумулиращ (обикновен, обемен) или проточен. Накрая според жилището, обитателите и банята, трябва да определите подходящия обем, мощност и разположение.

В България най-разпространени, достъпни, евтини и надеждни са обикновените акумулиращи бойлери с голям водосъдържател (казан) и електрически нагревател. Основният им недостатък са размерите и консумацията на скъп ток, докато водата стигне нужната температура в балона. Друг недостатък е безопасността. Случва се, макар и изключително рядко, някога някъде да гръмне бойлер, но за това по-нататък... Акумулиращият обемен бойлер нагрява водата до 55-75 градуса, след което поддържа зададената температура в автоматичен режим. Предимство на този тип бойлери е сравнително ниската им в момента потребявана мощност – два-три киловата. Може да се монтират във всякакво помещение. Това ги прави толкова търсени и разпространени. От тях вода може да се черпи едновременно от много чешми – кухня, баня и т. н.

В случай че основно използвате вода от ТЕЦ-а и имате нужда от малка “заместителна мощност” – идеалният избор е малък, класически, прост и евтин бойлер на ток. Когато нямате ТЕЦ и газоснабдяване, вече трябва по-сериозно да се замислите за параметрите на електрическия бойлер. Първото, което ще ви попитат в магазина, е за обема на уреда. Ориентировъчно са необходими около 25-30 л гореща вода, за да се изкъпе възрастен човек. Ако след него чака втори за банята, то обемът на бойлера става поне 50 л. За офис цели – например миене само на ръце, е достатъчно и 10-литрово бойлерче под мивката. В приложената таблица можете да се ориентирате какъв обем ви е нужен в конкретния случай. Проверете мощността на нагревателя дали съответства на обема на бойлера. Някои производители спестяват като слагат само един нагревател от 1500 W примерно за 120-литров бойлер, което си означава чакане за топла вода с часове. При интензивно ползване 2,5-3 kW са добре.

Следва изборът на покритието на водосъдържателя, който се прави от стомана и ако е без защита, ръждясва във водата. Най-евтините бойлери са с поцинкован или емайлиран балон. Следват ги тези със стъклокерамичното покритие. Обикновено издържат около 5 години. Температурното разширяване и свиване на метала рано или късно пропукват защитното му покритие. Затова ние горещо ви препоръчваме класиката – практически вечният водосъдържател от неръждаема стомана. Тя има много предимства. Издържа на високи температури. Абсолютно е устойчива на корозия. Не се отлага варовик. Не се напуква от механични сътресения. Не е необходима анодна антикорозионна защита. Разбира се, хубавите неща си имат своята цена. “Неръждавейката” почти удвоява цената на бойлера. Ако не ви се дават пари за иноксов казан на бойлера, то поне изберете такъв с анодна антикорозионна защита и тестер за изхабяването на анода.

ImageОбърнете внимание на топлоизолацията между водосъдържателя и кожуха на бойлера. Добрата топлоизолация е от пенополиуретанова пяна, а не от стария стъклен памук. Пропуска от четвърт до половин градус от топлината на час. Затова загряването на водата през нощта на евтината тарифа и изключването му през деня често се практикува от “спестовните” хора.
Друг начин на енергоспестяване са бойлерите с допълнителна нагревателна серпентина или двойни стени. През тях протича топла вода от котлето на локалното парно, което обикновено е на твърдо гориво или газ. По този начин евтината топлина се пренася към водата в казана на бойлера. През лятото, когато локалното отопление не работи, се използва само стандартния електрически нагревател. Все пак при подобни спестовни решения трябва да имаме още нещо предвид – температурата на водата.

Бойлерите, които не са включени постоянно или тези със серпентина, не поддържат температура над 60°С.
При експлоатацията на обикновените бойлери трябва да обръщате сериозно внимание на безопасността. Когато водата прегрее и акумулира прекалено много топлинна енергия, има опасност от разрушителна експлозия. Защитата обикновено е минимум тройна. На първа линия е терморегулаторът. Той включва и изключва нагревателя (подобно на ютия), за да се поддържа зададената температура на водата в бойлера. При повреда на терморегулатора и начало на прегряване трябва да сработи термопрекъсвачът. Той спира тока към нагревателя и бойлерът не може да се включи отново. Нужна е намесата на техник, който първо трябва да отстрани повредата. Ако все пак настъпи прегряване, има защитен изпускателен клапан (обикновено в един корпус с възвратния клапан), който сработва и изпуска прегрялата вода във вид на пара. Този клапан трябва да се проверява от време на време да не е запушен: натискате пружината му и трябва да изпуска вода. При по-модерните бойлери има защита във вид на елипсовиден фланец (капак), който пръв се счупва при прегряване, ако другите три защити не сработят.
В допълнение трябва да има защита от утечки на ток. Все пак банята е влажно място, а чешмяната вода проводник.

 Най-простата защита е задължителното заземяване на корпуса, а при някои бойлери дори има електронни схеми, следящи за опасни утечки. При толкова много предохранителни мерки “гръмването” на бойлер е много рядко явление и винаги следствие на “пишман” майстори и безотговорно елиминиране на защити.
На българския пазар безспорен лидер по отношение безопасност  е „Елдоминвест“ с “мислещите” бойлери от серията “Океан”. В тях са  вградените 6 вида защити.

Проточните бойлери
  са по-компактно и безопасно решение. При тях водата се нагрява веднага, като минава през мощен нагревателен елемент (от 6 до 27 kW). Основното им предимство е да дават продължително време неограничено количество топла вода веднага и без прекъсване. Най-големият им недостатък и причина за липса на популярност в масовия бит е нуждата от мощна трифазна електроинсталация. В обикновените домове по изключение могат да се ползват 6 kW (за миене на съдове) и  поне 8 кW (за къпане) нагреватели на еднофазен ток, но трябва да са захранени с подходящо оразмерен дебел проводник. В старите апартаменти такава инсталация въобще няма.

Друго решение, независещо от тока, са газовите проточни бойлери. Газта е по-евтина от тока, водата се загрява веднага от управляема горелка. Основното неудобство при тях е нуждата от тръба или комин, които да извеждат изгорелите газове извън жилището. Да не говорим за опасността, криеща се в изтичането на газ в затворени помещения. По-евтини и популярни в България са газовите акумулиращи (обемни) бойлери.

Независимо от типа бойлер е необходимо периодично да му обръщате внимание в техническо отношение. Бойлерите трябва да се поддържат в добро техническо състояние. Така те са по-надеждни и икономични.

ImageНякои бактерии се размножават бързо в топла вода (от 35°С до 55°С). Много важно е те да бъдат унищожени, тъй като могат да предизвикат опасни  заболявания. Известно е, че legionella pneumococci не може да съществува във вода с температура над 60°С. Поради тази причина съхраняваната в бойлери вода трябва да бъде с температура над 60°С. Основните български производители на бойлери са ЕЛДОМИНВЕСТ - Варна, TESY от “Фикосота” - Шумен, МАТЕВ - Хасково и СВЕТЛЮ ШИШКОВ – София. В случая ви препоръчваме да заложите на принципа  “Изберете българското” и да не обръщате внимание на вносните марки бойлери! Според търговците и специалистите не са по-добри от родните.
 
< Предишна   Следваща >


© 2022 Всеки дом