Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Технологичен свят Печат
Автор Всеки Дом   
ImageСпециалисти създадоха робот-домакиня
Учените от Масачузетския университет са кръстили своето изобретение Домо. На този етап роботът изпълнява само прости операции по почистване на жилището - събира различни разхвърляни предмети и ги подрежда грижливо в шкафовете или пък ги слага на масата. Макар извършваните функции да са малко, Домо може да помага успешно на възрастни хора и инвалиди, в селското стопанство, космическите изследвания и в производството. Главната му отличителна черта от много други роботи е в способността му да общува с човека и да се приспособява към нови ситуации. Създателите му заявиха, че искат роботът да се адаптира към външния свят, а не светът към него. Домо има две големи сини очи - видеокамери, които събират информацията, която се предава на 12 компютъра. Учените я анализират и “решават” върху какво Домо трябва да съсредоточи вниманието си. На “ръцете” на робота има специални датчици, които се задействат при допир. Ако се натисне леко ръката или рамото на робота, той може да бъде насочен да се движи в желаната от вас посока. Но ако натискът е прекалено силен или посоката не е правилна, Домо реагира, като изразява несъгласието си с тихи възклицания.
Благодарение на научно-техническия прогрес съвсем скоро няма да ви се налага да карате приятели да ви хранят рибките, докато сте на почивка. Мохамед ал Насър, асистент-професор в Арабската академия за наука и технологии в Египет, е измислил
Imagewi-fi аквариум
който ще храни рибките ви вместо вас, ще контролира нивото на температурата, светлината и ще ви позволява да им казвате „здравей” от 1000 км разстояние благодарение на интернет и вградената уебкамера!
Сушилня за нокти
Това „изобретение” е радостна новина за всички дами. Защото неговата задача е да изсуши по най-бързия начин току-що поставения върху ноктите ви лак. Вместо да духате продължително време, за да изсъхне лакът, тази пластмасова джунджурия ще го прави вместо вас!
 
< Предишна   Следваща >


© 2022 Всеки дом