Новинарски флаш

Вижте новите кафемашини и кафеавтомати Saeco

 

 
powered_by.png, 1 kB
10 въпроса за витамините Печат
Автор Всеки Дом   
ImageОткога са познати?
За витамините се знае от 1912 година. Наблюденията на холандски лекар в един затвор доказват присъствието на тези още непознати субстанции в балансираното хранене. Затворниците, които се хранели само с бял ориз, страдали от болестта бери-бери за разлика от пазачите им, които се хранели по-разнообразно.

 За какво точно служат витамините?
Те присъстват в много химични реакции, които се извършват перманентно  в нашия организъм. Те са от голямо значение за развитието на организма, за израстването му, както и за доброто функциониране на отделителната система. Често в действието си те се комбинират с други елементи.

 

Колко вида са?
Различаваме два вида: водноразтворими и мастноразтворими. Водноразтворими са тези, които се разтварят във вода (В, С, Р). Те са по- неустойчиви. Ежедневният им внос в нашия организъм е необходим. Мастноразтворимите, които се разтварят във вода, са по-устойчиви. Това са витамин А, D, Е, К. Те могат да се запазват в организма за една седмица.
Къде се намират тези толкова необходими субстанции?
Само в храната. Тялото не може да си ги произведе само.
На какво се дължи липсата им?
Лошите хранителни навици са често в основата на техния недостиг. Липсата на повече и по-разнообразна храна. Страдат и тези, които искат бързо да отслабнат и се хранят нередовно и недостатъчно.
Цигарите и алкохолът унищожават ли витамините?
Цигарите определено пречат на усвояването на витамин С от организма. Решението е да престанете да пушите или да сведете до минимум цигарите. Алкохолът унищожава витамините от група В (В1, В8, В9). Някои медикаменти също ги унищожават.
Лекуването с витамини ефикасно ли е?
По този въпрос лекарите са на противоположни мнения, но в трудни ситуации приемането им може да се окаже ефикасно. В такива случаи се налага консултация с лекар.
Какъв е противоостаряващият ефект на витамин Е?
Благодарение на неговите свойства той има голямо значение за организма, почиства клетките от отровите, попаднали в тях. Действа в комбинация с витамин А. Съдържа се в зародиша на житото, растителните мазнини, бадемите и зърнените храни.
Разрушават ли се при топлинна обработка?
Витамини С, В, РР са чувствителни към топлината, като най-нетраен е витамин С. Витамини А, D, Е са по-устойчиви. Дълготрайната топлинна обработка при всички случаи разрушава тези ценни субстанции.
Каква е ролята на витамин D?
Подпомага усвояването на калция в организма, като участва в изграждането на костите. Произвежда се от кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Не трябва да се приема без лекарско назначение: ако е в излишък в организма, може да доведе до смущения, изразяващи се в изразена умора и загуба на апетит. Препоръчва се на децата и възрастните през зимата, когато слънчевите лъчи са ограничени.

 
< Предишна   Следваща >


© 2020 Всеки дом