Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Акция "Чистота" Печат
Автор инж. Димитър Доситеев   
Image Най-замърсеният въздух не е по софийските улици, а в домовете ни! По експертни оценки домашният въздух е от 4 до 6 пъти по-мръсен и от 8 до 10 пъти по-токсичен от външния. В допълнение към “екстрите” от улицата получаваме домашни акари (микроскопични кърлежчета), парчета и екскременти от тях. Този комплект е основният причинител на алергиите от домашен прах. Добавяме и още алергени – пърхут (човешки и животински), влакънца, плесени и гъбички, пух, остатъци от насекоми, частици от стареещи домашни предмети (матраци, възглавници, килими, завеси, хартия). Картината се допълва от бактерии, вируси, цигарен дим и пепел, домашни миризми. Всеки ден щем-не щем вдишваме около 6 милиарда прашинки, или 2 супени лъжици домашен прах!
Изборът на прахосмукачка до голяма степен определя дали ще си спестим поглъщането на преобладаващата част от този “букет”.
Прахосмукачката е нашата домашна пречиствателна станция


Потребяваната мощност на електромотора на прахосмукачката е различна от всмукателната мощност. Всмукателната мощност определя силата на създавания вакуум в тръбите на прахосмукачката (силата на засмукване).

Ако не ви безпокоят алергените – изберете обикновена прахосмукачка с голяма всмукателна мощност и няколко филтъра. Така ще почистите добре, бързо и лесно. Ако имате респираторни заболявания и алергии – твърдо се нуждаете от прахосмукачка с много добри филтри и прецизно очистване на въздуха.

Най-замърсеният въздух не е по софийските улици, а в домовете ни! По експертни оценки домашният въздух е от 4 до 6 пъти по-мръсен и от 8 до 10 пъти по-токсичен от външния. В допълнение към “екстрите” от улицата получаваме домашни акари (микроскопични кърлежчета), парчета и екскременти от тях. Този комплект е основният причинител на алергииите от домашен прах. Добавяме и още алергени – пърхут (човешки и животински), влакънца, плесени и гъбички, пух, остатъци от насекоми, частици от стареещи домашни предмети (матраци, възглавници, килими, завеси, хартия). Картината се допълва от бактерии, вируси, цигарен дим и пепел, домашни миризми. Всеки ден щем-нещем вдишваме около 6 милиарда прашинки или 2 супени лъжици домашен прах!
Изборът на прахосмукачка до голяма степен определя дали ще си спестим поглъщането на преобладаващата част от този “букет”.
Предлаганите на българския пазар прахосмукачки имат разнообразен дизайн и характеристики с цена от 35 лева за леките и до 800 лева за перящите. Максималната потребявана мощност варира от 1200 до 2000 W. Всмукателната им мощност е от 250 до 480 W. Всички се справят много добре с основната се функция да засмукват боклука, но основният проблем е отработения въздух “издишван” от прахосмукачката.  Затова не ви препоръчваме най-евтините прахосмукачки. Те обикновено почистват видимите боклуци, но пропускат най-вредния фин прах.
 
Филтрите определят качеството на пречистване на въздуха
излизащ от прахосмукачката. Колкото е по-ефективен филтъра – толкова е по-голямо неговото въздушно съпротивление. В следствие всмукателната мощност пада, но въздуха излиза по-чист. Това означава, че високата всмукателна мощност при ниска потребявана мощност на прахосмукачката е подозрителна. Най-вероятно филтрите са слаби. Правилото е висока смукателна мощност осигурена от висока потребявана мощност на електродвигателя.
Най-неефективни филтри са текстилните торби за многократна употреба. Те задържат само по-едрите частици с размер над 100 микрона. Сменяемите хартиени торбички торбички задържат частици с размер  1 – 3 микрона. Все пак и те не улавят алергените с доста по-малки размери.
Електростатичните филтри и циклонните филтри задържат частици с размер над 0,3 микрона.
HEPA (High Efficiency Particulate Absorbing) филтрите са направени от нетъкани влакна. Първоначално са създадени от военните за предвазване от радиоактивен прах. Задържат до 99.97% от частиците с диаметър над 0,3 микрона, което ги прави най-добрите сухи филтри. Същите филтри се вграждат в климатиците на модерните автомобили (така наречените антиполенови филтри).
Има и антибактериални филтри със сребърни нанотехнологии и обезмирисителни филтри с активен въглен. Добрите “сухи” прахосмукачки комбинират до вида 9 филтри и осигуряват приемливо почистване на преминаващия въздух.

Прахосмукачките с воден филтър
са още по-ефективни. Мръсният въздух преминава през вода на принципа на наргилето. Допълнителен ефект дава завихрянето на водата. Така се мокрят и улавят максимален брой частици. При съчетаване с HEPA филтър се получава почти идеалния резултат.
Прахосмукачките с воден филтър в магазините са с цена няколкостотин лева. Не ги бъркайте с перящите прахосмукачки. Не ги бъркайте и с прахосмукачките с цена по няколко хиляди лева, предлагани от търговски пътници на мултилевъл принцип. Високата им цена не означава задължително десеткратно по-високо качество на почистване. Задължителни са само “мултилевъл” комисионните на дистрибуторите.
Водните прахосмукачки са по-тежки и обемисти, но основният им недостатък е тяхната трудоемка поддръжка. След всяко чистене на дома трябва да се разглобяват, измиват и изсушават. В противен случай в прахосмукачката отлежава едно малко блато. Затова е добре да имаме подръка допълнителна малка, лека и удобна “суха” прахосмукачка. Предлагат се и комбинирани модели.
Радикално решение при борбата с домашния прах са почистващите системи за вграждане. Самата прахосмукачка се намира в сервизно помещение, а до всяка стая достига система от тръбопроводи, вградени в стените. В почистваната стая просто закачваме маркуча с четката към розетка в стената, а отработения въздух се изхвърля извън дома. За съжаление не се продават в хипермаркетите и са подходящи за къщи, офиси и хотели.

Миещите (перящите) домашни прахосмукачки
са отделна тема. Те едновременно разпръскват перящ разтвор и веднага го засмукват обратно. Много са практични при миене на твърди настилки.  При килимите и мокетите част от разтвора остава в дълбочина и са подходящи леко замърсени тъкани. За добро изпиране на меките настилки поне веднъж годишно ползвайте професионални услуги или ги носете на автомивка. Водните прахосмукачки са удобни и за събиране на мокри боклуци и мръсна вода.

Когато купувате прахосмукачка огледайте предлаганите в комплекта аксесоари.
Телескопичната метална дръжка е удобна и трайна и не заслужава компромис с пластмасови или метални тръби. Набор от четки за всякакви повърхности също е важен – в дома прах не се събира само по пода. Променливата мощност позволява настройка спрямо различните повърхности. Индикаторът за препълване и навиването на кабела са почти задължителни. Марковите прахосмукачки са осигурени с оригинални торбички в търговската мрежа.
Накрая незабравяйте, че прахосмукачката не работи без едно основно устройство зад нея – вашите ръце, освен ако не си купите прахосмукачка-робот.

 
< Предишна   Следваща >


© 2022 Всеки дом