Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Цените на жилищата у нас растат Печат
Автор Всеки Дом   
Image До края на годината цените на жилищата се очаква да се повишат с още 10%, прогнозират някои от големите агенции за недвижими имоти. За първите три месеца на годината цените в София са нараснали с 16 на сто, а във Варна - с 18%, в сравнение с последните 3 месеца на миналата година. Една от основните причини за това е бързото развитие на пазара на ипотечните кредити. За последните шест месеца с ипотеки са купени близо 70 на сто от жилищата.

Търсенето на жилища в големите градове ще продължи да е високо, както и на тези в курортите и в селищата от затворен тип. Около 30 на сто от новото строителство в столицата се купува за живеене. Останалите 70% според специалистите се купуват, за да се отдават под наем. Това обаче не носи голяма доходност, защото за разлика от продажните цени тези на наемите почти не се променят.

В Швейцария обикновено един имот, който се предлага за продажба, чака около 200 дни, за да намери купувач, а в България за по-малко от два месеца имотът се продава. Ако не се предприемат мерки да се подобри качеството на старите сгради, има риск след известно време цените им да паднат. В Чехия и Унгария такива сгради са поевтинели с 30-40 на сто. В България в момента панелните блокове държат високите си нива, но ако не бъдат санирани, със сигурност ще поевтинеят. България е една от страните с най-високо ниво на собственост, а около 60% от собствениците имат повече от един недвижим имот. Въпреки това цените на недвижимите имоти продължават да са ниски в сравнение с други страни от ЕС. В Чехия например жилищата струват с 40% по-скъпо от тези в България.

 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом