Новинарски флаш
Вижте промоциите от мебели Лабиринт този месец
 
powered_by.png, 1 kB
Почивка на кредит Печат
Автор Иван Стойков   

Image Почивка на кредит – звучи малко необичайно, малко странно, нали? Вероятно малцина са срещали такива предложения, но възможностите съществуват. Лятото вече е тук и всеки започва да крои планове за своята лятна почивка – как ще пътува, къде ще отиде, с кого ще бъде и колко добре ще си изкара. Планирайки всичко това обаче, бъдещият летовник неминуемо достига до един елемент от плана, който може само за секунда да охлади ентусиазма му. Този елемент всъщност съвсем не е безобиден, в действителност той е един от основните – парите.

Пари, пари, пари – вечната тема, която се появява навсякъде каквото и да предприемем. Естествено една лятна почивка не прави изключение. Всеки някога е бил на почивка – на море, на планина, екскурзия в чужбина или друго, и е запознат с разходите свързани с това. Има обаче и алтернативен начин за финансиране на почивката.

 

Това е именно финансиране чрез кредит. Нека се върнем отново към заглавието. Макар и да звучи необичайно, можем да кажем: „Въпреки всичко, да – това е възможно, наистина”. От началото на летния сезон до сега интересът към възможностите за почивка расте, а с него и необходимостта от финансиране. Знаем, че преди всъщност да започне истинската ваканция, много преди това е необходимо нейното организиране (планиране). Процесът е свързан с избор на най-добрата (от финансова и всякаква друга гледна точка) оферта, резервиране на базата за почивка, организиране на пътуването, съставяне на „финансов план” и др. Тук внимание ще обърнем основно на осигуряването на необходимите пари и тяхното разходване. Със сигурност всеки ще се съгласи, че основните пера, които засягат бюджета на почиващия са цената на почивката (тук са включени пътуването и предварителната резервация) и доходите. След като бъдат уточнени всички подробности по почивката неминуемо идва моментът за плащане.
В нашето съвремие, модерните начини за плащане и носене на пари са  банковите карти – дебитни и кредитни. В конкретния случай използването на кредитна карта за заплащане на предварителна резервация или пътуването е особено подходящо. Може би някой сега се сблъсква с продукта кредитна карта. Нека не забравяме, че пари са нужни не само за заплащане на почивката, но и за ежедневни нужди. В този случай дебитната и кредитната карта имат отново своето място. Разбира се, за да е възможно каквото и да е плащане, то е необходимо да има налични пари (в брой или по сметка). От тук започват и проблемите с набавянето им. Според проучванията една почивка се движи в диапазона 100 – 500 лв. (над 50% от почивките са с такава цена). Диапазонът е доста широк, но става още по-широк, като прибавим и цената на ваканцията в границите 500-700 лв. Така се оформя един не много евтин отдих. Съвсем не е без значение също и колко е голямо семейството и какви са доходите в него. Няма спор - всеки желае да прекара почивните си дни на най-хубавото за него място, но често именно финансовите възможности се оказват сериозна преграда. Не бива да се счита, че относително ниския или по-скоро среден доход не дава възможност и за по-луксозна почивка. Човек със средни или малко над средните за страната доходи не би имал проблем да финансира своята почивка с даден кредит. Да не забравяме и домакинствата с относително по-ниски доходи. Макар и с по-скромни възможности, те също имат право на отдих и за тях също съществуват алтернативи.
Никак не е без значение и къде ще се почива. Това пряко влияе върху размера на разходите. Проучванията показват, че значителна част от почиващите предпочитат специализираните за целта почивни станции, както и почивка при приятели или под наем. На всекиго е ясно, че наемането на къща, вила или друго подобно понякога съвсем не е евтино. Тук отново възниква въпросът например: „Искам да наема къща на морето за моята отпуска, но как да си го позволя?”.

ImageЕдин от възможните отговори е със заем от приятели или от роднини. Сега нека помислим колко хора са склонни да направят това и колко не, и какви са възможностите за тези, които няма да постъпят така. Алтернативата за тях отново е потребителски кредит (специализиран за почивка или не). Да, с кредит, при това на пазара има много подходящи за целта оферти. Във връзка с навлизането на туристическия сезон в пиковата си фаза, банките предлагат все повече такива.
Нека в края да обобщим казаното до тук. Знаем, че почивката освен, че е нещо хубаво, то в същото време е и малко скъпо удоволствие. Това обаче не означава, че трябва да се лишаваме от него. Естествено, в повечето случаи парите се оказват проблем, но както стана ясно той не е неразрешим. Банките предлагат различни възможности, както за кредити, така и за кредитни карти. Да се възползва човек от тях е по-скоро въпрос на желание, а не само на възможности.

 
< Предишна   Следваща >


© 2020 Всеки дом