Начало arrow Дамско матине arrow Бъдещето започва с настоящето – апел за превенция
Новинарски флаш

Вижте новите кафемашини и кафеавтомати Saeco

 

 
powered_by.png, 1 kB
Бъдещето започва с настоящето – апел за превенция Печат
Автор Всеки Дом   
Image
След рака на млечната жлеза, ракът на маточната шийка при жените е едно от най-разпространените злокачествени заболявания в света, включително и в България – средно 1000 жени на година са поразени от коварната болест. Този вид рак се причинява от човешкия папилома вирус, който се предава по полов път и съществува в организма на почти всяка втора жена. В някои случаи обаче започва да се развива и причинява различни видове рак на репродуктивните и половите органи както при жени, така и при мъже.
Единственият начин за предотвратяване на това заболяване са редовните профилактични прегледи – поне веднъж годишно.


Лошата новина е, че съвсем малко момичета над 15 години и които вече водят полов живот, са достатъчно съзнателни и информирани как да се грижат за собственото си здраве. Всъщност добрата новина е, че вече има ваксина, която предпазва от 4 типа на човешкия папиломавирус (HPV). Тези 4 типа причиняват 70% от случаите на рак на маточната шийка и 90% от случаите на генитални брадавици (кондиломи). Ваксината съдържа малка доза високо пречистени вирусоподобни частици от четирите типа HPV. Вирусоподобните частици са изградени само от вирусни белтъци и не съдържат вирусна ДНК. 

Вирусоподобните частици активират имунната система да изгради антитела срещу четирите типа  HPV. При среща с HPV вируси, тези антитела неутрализират вируса и не позволят да се развие инфекция и заболяване. Така при ваксинираните се изработва траен имунитет срещу вируса.

Специалисти от различни области на медицината подписаха миналата седмица становище за превенцията на рака на маточната шийка. То бе изпратено до министъра на здравеопазването, до българския парламент и до други национални институции. На специално кръгла маса медицински специалисти и представители на пациентски организации споделиха опита си в борбата с болестта и начините за превенцията й. “Много се радвам, че в професионалния ми живот се появи събитие като това. Няма друга страна, в която статистиката да е толкова трагична.

Сега ваксината дава особена стойност на всичко, което можем да направим за превенцията на рака на маточната шийка”, каза проф. Черноземски.“ В последните двайсет години заболеваемостта сред жените в България прогресивно се увеличава, а средната възраст спада”, заяви доц. Валерианова. Според нея тези факти говорят, че качеството на профилактиката в нашата страна не е на нужното ниво. “Моля всички майки, които идват при мен, да се замислят за ваксинирането на децата си”, каза доц. Милко Сираков, детско-юношески гинеколог. 

Ваксината е предназначена за момичета и млади жени на възраст между 9 и 26 години. Това е периодът, в който започват първите сексуални контакти. Рискът от заразяване с вируса тогава е и най-висок.

 
< Предишна   Следваща >


© 2020 Всеки дом