Новинарски флаш
Вижте промоциите от мебели Лабиринт този месец
 
powered_by.png, 1 kB
Размерът е от значение... Печат
Автор Всеки Дом   
Image...Или как да изберете мъжкия костюм
Важно изискване към мъжкия костюм е да пасне към тялото „като ръкавица”.
Само тогава той създава елегантен вид, комфорт и лекота при носене.
Голямото разнообразието от конструкции на мъжкото тяло налага създаването на много видове кройки. При добрия костюм кройката се съобразява спрямо силуета в определени области: рамо (дължина на рамото- тясно, нормално, широко; наклон на рамото- ”високо”, нормално, ”свалено”), талия (вталено, полувталено, право сако), корем (нормален, „бирен” корем). Само тези комбинациите при силуета са 54. Като прибавим и размерните номера (11) и ръстовете (3) се получават 1782 комбинации. Поради огромния брой комбинации от разнообразни кройки, всяка фирма се специализира в конкретни силуети, но задължително в минимум 11 размерни номера и 3 ръстови групи. Не бива да се прави компромис с кройката за сметка на десена или цвета. Ако костюмът не приляга добре към тялото, се създават дефекти и непропорционалност във фигурата. Не вярвайте на продавача, ако се опитва да ви убеди, че сакото може да се коригира. Коригирането му не е препоръчително, тъй като след корекции се загубват първоначалните пропорции, заложени в дизайна, и се дебалансира. Корекции се позволяват единствено при панталона (в дължината и ±4 см в талията).
Препоръки при избор на сако
Гръдната обиколка трябва да приляга към тялото Ви с лека хлабавина, но не трябва да Ви е широко. При свободно отпуснати ръце трябва да може да хванете подгъва на сакото (подгъва да е на нивото на палеца). При отпуснати ръце ръкавите на сакото трябва да стигат до основите на китката. Ръкавът на ризата трябва да се подава с около 1 см от ръкава на сакото поради хигиенни съображения – така подгъвите на ръкавите се запазват винаги чисти. При добре балансираното сако яката приляга към врата. Реверите и предните краища на яката трябва да се стремят да прилягат към тялото без напрежение и хлабавина. Около 1 см от яката на ризата трябва да се вижда (за да се запази яката на сакото чиста). Раменете на костюма трябва да следват раменната извивка на тялото, за да не се загуби пропорцията между раменете и главата- широките рамене правят главата да изглежда непропорционално малка, а тесните рамене я правят да изглежда голяма. Не закопчавайте копчетата на едноредното сако - при закопчано сако се придобива цилиндрична и асиметична форма. Оставете около 1,5 см между двете предници. Така се получава добър силует при всяка фигура. Предназначението на шлицовете да дават свобода на движение. Двата шлица са за предпочитане при по-едри фигури. Шлицът трябва да пада свободно без да има напрежение.
Препоръки при избор на панталон
Между талията и колана трябва да има разстояние от два пръста. Панталонът трябва да пада свободно от талията надолу. Дължината трябва да стига до средата на тока на обувката, а отпред да ляга с пречупване върху обувката.
 
< Предишна   Следваща >


© 2020 Всеки дом