Начало arrow Дамско матине arrow Съобразете се с капризите на цветята
Новинарски флаш
Вижте промоциите от мебели Лабиринт този месец
 
powered_by.png, 1 kB
Съобразете се с капризите на цветята Печат
Автор Всеки Дом   
ImageНай-трудно ще си намерите растение, което да се чувства добре в тъмно, но топло помещение

Когато обзаведете жилището и решите колко мебели къде ще разположите, можете да помислите и за цветята. След покупката от магазина или оранжерията внимавайте с пренасянето им. Новото растение трябва да преживее периода на климатизация. Пазете го от преките слънчеви лъчи и по-суровите условия в течение на няколко седмици. Не оставяйте растенията на течение или на отворена външна врата. За цъфтящите саксийни видове като азалия, хризантема, циклама, които се продават и през зимните месеци, е подходящо да ги поставите за постоянно колкото може на по-осветено място.

Избирайки стайно растение, не забравяйте най-важното - уверете се, че можете да му предложите условията, от които се нуждае. Факторите, с които трябва да се съобразите, са температурата в дома ви - през зимата и през лятото, осветлението и влажността на въздуха. Според тези критерии цветята се делят на няколко групи. Има растения, които обичат силно осветление и високи температури през цялата година, в комбинация с висока влажност на въздуха. Такива са агавето, алоказията, алоето, аспарагусите, бегониите, бромелиевите, дифенбахията, хибискусът, кордилинето, кливията, каладиумът, колеусът, мимозата, палмите, панданусът, пилеята, руелията, сансевиерата, спатифилиумът, традесканциите, фикусите, филодендроните, хлорофитумът, хоята и циперусът.

Някои растения пък изискват целогодишно светлина и влажен въздух, но през зимата предпочитат прохлада, за да получат жизненоважния си период на покой. Сред тях са агаве, азалия, араукария, аукуба, белопероне, амарилис и кливия, драцени, кактуси и сукулентни, пеларгониуми, бръшлян, рододендрон, роицисус и цисус (стайни лози), фатсия (японска аралия), фуксия (обички), фикуси, хлорофитум, циклама.

Много тропически растения се чувстват идеално в не особено светли помещения, с равномерни високи температури и голяма въздушна влажност. Пример са представителите на голямото семейство Змиярникови (Araceae), папратите (Polypodiaceae), някои маранти и драцени, аспидистрата и други.

Има и растения, които се чувстват най-добре в тъмни помещения, студени през зимата. Такива са аспидистрата, евонимусът, обикновеният бръшлян, роицисусът, сциндапсусът, фатсхедерата, фатсията, хоята, цисусът и другите стайни лози.

Най-трудно ще си намерите растение, което да се чувства добре в тъмно, но топло помещение, но ситуацията може да се усложни още повече - при твърде висока въздушна влажност в комбинация с ниски температури.

 
< Предишна   Следваща >


© 2019 Всеки дом