Начало arrow Всички броеве arrow Дамско матине arrow Кухнята не е забранена зона за масивното дърво
Новинарски флаш
Вижте промоциите от мебели Лабиринт този месец
 
powered_by.png, 1 kB
Кухнята не е забранена зона за масивното дърво Печат
Автор Всеки Дом   

ImageТова е едно от най-важните помещения в дома, където прекарваме много време, ето защо в нея всичко трябва да бъде красиво, удобно и рационално.

Колкото по-авангарден е видът й, толкова повече шансове има тя бързо да излезе от мода и дори да омръзне на своите стопани.

Такъв риск обаче не съществува за класическите кухни от масивно дърво.

Дървените мебели са чувствителни към колебанията на влажността и температурата и механичните въздействия.

За защита на кухнята от масив, дървото за нея щателно се суши и обработва със специални препарати за защита от въздействието на околната среда. Ако кухнята е изцяло изработена от дърво, масивът преминава през сериозна обработка със специални химикали, в това число антисептици и многослойно се намазва с особен лак. 

Изработената по такъв начин кухня от масивно дърво не се бои от влажността, високите температури и мазнините, съхранява своята красота и издръжливост в течение на много години. Кухнята от масивно дърво трябва да се пази от механични повреждания и при образуване на драскотини да се намазва със специална паста. За поддържане на чистота е достатъчна мека гъба със сапунена вода, като не бива да се използват абразивни средства и препарати, съдържащи разтворител. Понякога може да се поглези масивната кухня от дърво, като се обработи чистата и суха повърхност на дървото с восъчна паста за мебели.

Дъб

Кухнята от масивен дъб е символ на надеждност и стабилност. Различната окраска на дъбовата дървесина – от светло-жълто и зеленикавосиво до червено-кафяво, позволява да се избере цвят за кухнята от масивен дъб според нуждите на индивидуалния интериор. Във всеки случай, дъбовите мебели се отличават с красива текстура с открояващ се рисунък на влакната. С времето дъбът малко потъмнява.

Бук

Не по-малко красиви са и кухните от масивно буково дърво, също твърд и здрав материал, който все пак се поддава на добра обработка и тониране във всеки цвят, с характерна дребна текстура в светлорозово. За сметка на еднородната структура на дървесината мебелите от масивен бук внасят в интериора на кухнята спокойствие, топлина и мека светлина. При желание дървесината на бука може да се подложи на специална топлинна обработка, която води до появата на по-червени тонове, известни като “опушен бук”.

Ясен

В кухните от масивен ясен правите линии и строгият класически рисунък на вратичките подчертават благородството и красотата на материала и дават възможност за изява на характерните за ясена светлина, енергия и свежест. Благодарение на голямото разнообразие от оттенъци – от светлорозово до тъмнокафяво, много голяма издръжливост, гъвкавост и пластичност, ясенът отлично подхожда за изработка на масивни кухненски мебели. При добри грижи, кухните от ясен могат да рвадват своите стопани дълги години.

Вишна

Кухнята от масивно дърво на вишна се асоциира със спокойния, умерен начин на живот. Благодарение на декоративния, много красив оттенък на вишневата дървесина с розово-кафяв цвят, тя може да не се претрупва с излишни детайли и аксесоари, а меките резбовани рисунки на вратичките, стъклените витражи с традиционни орнаменти и закръгленост на формите, ще придадат изисканост. По твърдост вишната е много по-мека от дъба, бука и ясена, но добре се поддава на всякаква обработка.

Благодарение на съвременните технологии в обработването на дърво и използването на разнообразни аксесоари, кухните от масивно дърво, независимо от стила, придобиват неповторимо очарование и благороден аристократизъм. Кухнята, независимо от своя стил, само ще спечели от слънчевия цвят на натуралната дървесина. Ненапразно дървото е останало в интериора на много култури, като американската, например.
Единственото с което трябва да се съобразите е какво друго схте подредите в помещението. Важно е останалите, макар и малко мебели, аксесоари, дори цветята, да подхождат на стила и цвета на дървото. Можете да си позволите картина или древна маска, висящо растение или пано от семена. Но не прекалявайте. нека всичко да е с мярка, за да не загрозите помещението с претрупаност и от ефекта всъщност да се получи дефект. оставете своя собствен почерк вместо да копирате.

 
< Предишна   Следваща >


© 2020 Всеки дом