Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Интервю с Васко Василев Печат
Автор Мария Цветанова   
ImageОперният спектакъл има нужда от не по-малко реклама от концерт на „Ролинг Стоунс“

Васко Василев е роден в София през 1970 г. в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка на пет години, а на осем записва първата си плоча със Софийската филхармония. Десетгодишен заминава да продължи образованието си в Централното музикално училище в Москва. На 18 г. печели конкурса “Николо Паганини” в Генуа. На 23 г. става най-младият концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи и в момента. В края на ноември виртуозният цигулар направи първото си турне в България - „Freemix Tour“, което съвпадна с представянето на новия му албум „Free“. Как се роди идеята за албума FREE?
- Стана много естествено – просто работихме по нов репертоар и продукция, която да е много отворена, много разнообразна... Пътуванията ми по света ме убедиха, че той е изключително богат на цветове, култури, ритми. Тръгнахме от музика от различни страни и я комбинирахме с класическата. Когато албумът беше почти готов, се оказа, че най-обединяващата думичка е свободата и така дойде името на албума.
В албума има различни стилове – балкански фолклор, фламенко, аржентинско танго, цигански ритми. Защо се спряхте на това разнообразие и имате ли вече впечатление как го възприемат почитателите?
- Исках да има от всичко – аз самият слушам много и различна музика. В момента тече турнето. Мисля, че хората харесват това, което сме направили.
На четирите концерта в Търново, Благоевград, Пловдив и София с вас свириха световноизвестни музиканти от различни страни. Представете ни ги?
- Това е компания от мултинационални музиканти – изключителни професионалисти и мои лични приятели, който шеговито по време на турнето обединхме под мотото „United Friends of Vasko”. А те са Майкъл Мартин – кийборд, Фъргъс Жеранд – барабани, Тони Кантеро от Чамбао – китара, Жилберто Перейра – бандонеон, Антон Холоденко – електрически бас и Памела Никълсън – пиано и кийборд.

В България младата публика, която се интересува от опера, е малко. Никой не се отнася сериозно към възпитаването на вкус към класическата музика. Как се прави това в Англия и има ли опит, който можем да почерпим?
- Класическата музика трябва да стане част от света на младите хора, трябва да използва техните начини на общуване, да им се привлече вниманието и да им е интересно. През 2008 г. всеки оперен спектакъл има нужда от не по-малко реклама от концерт на „Ролинг Стоунс”, например.

В Ковънт Гардън подготвяте интерактивен фестивал през май 2008 г. Какво ще представлява?

- В момента работим по проект, който е като караоке за популярни оперни арии в интернет. Много е интересно и се надявам да привлечем интернет поколението.

Вие сте концерт-майстор на Кралската опера в Лондон. Как протича един ваш ден в операта?
- Както във всяка една опера – репетициите и спектаклите са вечерта. Тъй като съм и творчески продуцент, често ми се налага, докато колегите ми от орекстъра почиват, да поемам бизнес срещи. Понякога прекарвам в операта по 12 часа.

Хора като вас имат различни дарби. Ако не се бяхте посветили на музиката, какво бихте избрали?
- Готвене J

Преподавате на млади цигулари. На какво ги учите?
- Ние много си говорим, приятели сме с моите студенти. Не ги уча на нищо специално, искам всеки да може да усети и да вземе каквото си избере. Искам да не забравят никога защо са избрали да се занимават с музика.

Всеки ваш концерт е шоу в най-добрия смисъл. Кое е различното всеки път, когато поемете това предизвикателство?
- Екипът. Работата по нов репертоар е много стимулираща за нови идеи, срещи с нови хора – всеки има различна визия за музиката и това е вдъхновяващо.

ImageКакво е за вас музиката?
- Много сериозна част от живота ми. Всичко почти.

Какво харесвате в музикалния живот на Лондон?

- Разнообразието. За мен Лондон е музикалният център на Европа. Ако правиш музика или си просто меломан, Лондон е градът.

Какво предстои?

- Турне в Хонг Конг. Концерти в Испания. Може би още едно турне в летните театри на България през лятото на 2008 г.
 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом