Начало arrow Лица arrow Георги Калоянчев 50 години на сцената
Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Георги Калоянчев 50 години на сцената Печат
Автор Всеки Дом   
ImageАктьорът Георги Калоянчев отбеляза с бенефис в Сатиричен театър "Алеко Константинов" своя юбилей

Има над 100 роли в киното, в телевизията и в театъра. Много от пиесите му се играят с години, като “Старомодна комедия” в Театър “199”, която не слезе от сцена 8 години. На 13 януари навърши 83 години. От театъра припомниха едни от най-успешните му роли там за последните две десетилетия: Илия Чворович в "Балкански шпионин" и Сава коминочистачът в "Клаустрофобична комедия" от Душан Ковачевич, Водещ и Кантонерът в "Пет бременни пиеси" от Дарио Фо и Франка Раме и Четвърти старец в "От другата страна" на Станислав Стратиев...

Поне три поколения помнят неговото сценично присъствие. И телевизионните му и филмови изяви. Затова и залата на Сатиричния театър беше препълнена с приятели, почитатели и гости. Сред тях видяхме и президента Георги Първанов. Режисьор на спектакъла бе известната Бина Харалампиева. Повече от два часа дошлите да уважат големия актьор изказваха своите пожелания и поздравления. Никола Анастасов, Васил Попов и Стоянка Мутафова приветстваха Калата на сцената, където той се появи, седнал на висок трон. Никола Анастасов в ролята на Зевс прочете декларация от "Тройната коалиция" на боговете, с която на Калата се присъжда ранга "бог". Стоянка Мутафова сподели, че мечтата й е била да играе заедно с Чарли Чаплин, и въпреки че не е успяла, всъщност е спечелила, защото е играла с Георги Калоянчев. Специален гост на бенефиса бе

ImageЙорданка Христова, която отправи музикален поздрав към актьора. Театър "Сълза и смях" подари портрет - колаж и обяви Калоянчев за почетен артист на театъра.
Актьорите от предаването по Би Ти Ви - „Комиците“, провъзгласиха Калата за Краля на комедията, сложиха му корона на главата, а той обеща да спи с нея и да не я сваля поне един месец. Появата на Христо Гърбов, Руслан Мъйнов, Любо Нейков, Кръстю Лафазанов, Ненчо Илчев и Петьо Петков накара Георги Калоянчев да се изправи на крака.
Генералният директор на БНР Валери Тодоров назначи Калата на постоянна длъжност в редакцията "Хумор, сатира и забава", а директорът на Сатиричния театър прочете писмо от Стефан Данаилов, адресирано "до министъра на хумора, сатирата и забавата", в което министърът на културата възкликва: "Завиждам ти на мандата! Ти си единственият министър в историята на България, който изкара цели 50 години в Министерството на сатирата, хумора и забавата." Министерството на културата награди Калоянчев със "Златен ритон" за изключителен принос към културата и парична награда.
А той, усмихнат, смирен и с умиление гледаше своите приятели. Благодари на жена си, че е до него през цялото време. И на публиката, която предупреди да запази билетите си, за да се върне на същите места за 60-годишния му юбилей!

Неуморен както през всичките тези 50 години.

 
< Предишна   Следваща >


© 2022 Всеки дом