Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Бялата домашна прислужница Печат
Автор Диего Флоров   
Защо и как да си купим съдомиялна машина
Най-тежкият въпрос след домашната вечеря е кой ще измие чиниите. Верният отговор – съдомиялната! Този уред го има само в 5% от домовете, но вече много повече семейства могат да си го позволят и това не е излишен лукс. Спестявате разходи на вода и ток, а печелите време и идеална чистота.

Image


Миялната машина все още е екзотичен уред в дома. Доскоро тя беше признак на висок социален статус като мобилния телефон например. Замисляли ли сте се, че добрата миялна по цена е равна на един добър GSM?! Пак само няколкостотин лева! А ползите във финансово, хигиенно и екологично отношение са неоспорими. Отделно домакинята има повече време за почивка, децата, хобито, дори и за любимия. Последният аргумент е много важен, когато финансирането е пречка за покупката на уреда.Миялната машина е сравнително прост уред. Тя е херметичен шкаф с телени или пластмасови полици и отделения за нареждане на мръсната посуда. Водна помпа върти “горещ душ” под налягане през няколко перки. Алкалният миещ препарат разтваря мръсотията. Водата се подгрява като в пералнята. Следва плакнене. Сушенето става с горещ въздух. Всичко се управлява от електронен или механичен програматор. Накрая вадите сухи и блестящи чинии и чаши!

Каква миялна да си купим – голяма или малка?
Най-добре си купете голямата 85 х 60 х 60 см (с размера на обикновена пералня) за 12 комплекта. Така ще поберете всичките използвани през деня прибори, дори тенджерите и тавите. Ако остане място – има модели с функция ½ зареждане. В случай че има проблем с мястото в кунята, продават се и по-тесни – с ширина 45 см за 9 комплекта. Цената остава същата, но я пускате по-често. Ако кухнята ви е съвсем малка или сте един-двама човека – има още по-малки модели за 4 комплекта, които се поставят на кухненския плот, с размери малко по-големи от микровълнова печка 45 х 55 х 50. Все пак в тях не можете да сложите тенджера или тава. Цената е със 100 - 200 лева по-ниска от съответния голям събрат.

Кои екстри са важни?
Модерните съдомиялни са с електронно “мислещо” управление и сензори за регулиране на консумацията на ток, вода и препарати. Предлагат икономични или специални програми. Индикаторите за сол и гланц са вече стандарт. Ако има “аквастоп” няма да се притеснявате от скъсване на маркуча за студена вода.

За монтажа в кухнята трябва да осигурите водопровод и канал (както за пералнята). Ако е близо до пералнята – можете да минете само с двойно кранче и Y-образно разклонение на канала.
За миенето се използват 3 консуматива – изрично предназначени само за миялни машини! Най-много се харчи миещият препарат - на всяко миене. Той се предлага във вид на гранули, хапчета или гел. Ако след много време забележите, че чашите или чиниите са фино надраскани – това е от неразтворили се твърди частици на миещия препарат. Сменете препарата или използвайте гел (засега на пазара се предлага само гел Calgon). Вторият консуматив е специалната регенерираща сол. Тя омекотява водата и едно зареждане стига за месец-два. Дозирането се настройва ръчно или автоматично от миялната – в зависимост от твърдостта на водата. За София водата е сравнително мека. Третият консуматив е гланцът. Той се разтваря при последното изплакване и предотвратява образуването на засъхнали капки по стените на приборите. Зареждането на гланц също се прави рядко.

Може да пускате миялната дори без сол и гланц, но не се препоръчва да го правите продължително.
При зареждането на миялната отстранете остатъците от храна по чиниите. Съдомиялната мие, но не е кош за отпадъци. Чашите, купите и другите обемни съдове се поставят с дъното нагоре – иначе в тях се събира вода. Махнете от бурканите етикетите. За вилиците и лъжиците има специална кошничка.

Какво да не поставяме в миялната?
Не мийте алуминиеви или медни съдове, както и прибори с дървени части. Неръждаемата стомана, стъклото и порцеланът са “най-желаните гости” в миялната. Пластмасови съдове и части се слагат с повишено внимание. Най-сигурно е да са обозначени със съответния знак и да не са от магазина “За 1 лев”.

Каква марка да изберем?
Всички утвърдени марки уреди са много добри – Electrolux, AEG, Bosch, Ariston, Gorenje, Whirpool от ценовия клас между 550 и 1000 лева. Ако ви се виждат скъпи и търсите по-евтина, но добра миялна – на българския пазар са китайските марки Haier и Midea. Те са между 350 и 500 лева. Това са двата най-големи китайски концерни за електродомакински уреди. Дори някои от изброените западни марки съвсем легално се сглобяват там заради евтината работна ръка. Най-достъпни са малките миялни с цена от 230 лева.

При избора непременно обърнете внимание на гаранцията и енергийния клас.
Когато използваме съдомиялната, качеството на машинното измиване е несравнимо с ръчното миене. Това е заради високата температура и специалните миещи препарати. Винаги, когато сте на гости, ще можете да познаете по приборите и чашите дали в кухнята има миялна или не. Съдомиялната машина вече не е лукс, а икономичен, умен и удобен избор.

10 причини да си купите миялна машина:
  1. При ръчното миене никога няма да достигнете сияещата чистота и безупречна хигиена на миялната.
  2. Домакинята на семейство от четири човека годишно спестява около 200 човекочаса труд в сравнение с миенето на ръка. Това се равнява на 8-дневна допълнителна ваканция.
  3. Не е нужно да си киснете ръцете във веро и гореща хлорирана вода.
  4. Спестявате годишно около 8 кубика вода плюс разходите за нейното подгряване.
  5. В миялната машина можете да миете не само прибори, чаши и чинии, но и тенджери (включително любимия “Цептер”), тави, лавиците на  хладилника, решетки от скари и фурни, металните филтри на абсорбатора, цедки и сита, вази и много други предмети.
  6.  Миялната машина не е луксозен уред! По цена е малко по-скъпа от съответния клас пералня. Не всеки ден е нужно да перете, но всеки ден трябва да миете чинии, нали!
  7. Можете да приематe без страх множество гости. След купона трябва само да съберете и отстраните храната от използваната посуда.
  8. Мръсните чинии не се събират на показ в мивката, а в миялната. Пускате уреда, когато се напълни.
  9.  Най-после ще измиете и най-недостъпните ръбчета и процепи на захабените от дълго ползване прибори и чаши.
  10. Грижите се за околната среда.
 
< Предишна   Следваща >


© 2022 Всеки дом