Новинарски флаш

Вижте новите кафемашини и кафеавтомати Saeco

 

 
powered_by.png, 1 kB
В света на чадърите Печат
Автор Всеки Дом   
Image Първите са се появили в Китай и Египет, където са ги използвали да пазят крале и монарси от слънчевите лъчи. Носел ги специален човек – роб или войник. Европейците се „запознали“ с чадъра след втората половина на XVI век. Тогава обаче това изобретение било достъпно само за представителите на висшето общество. По-късно чадърът печели популярност главно сред дамските среди. Достатъчно е да си спомните картината на Клод Моне „Дамата с чадъра“. Първите образци били направени от дърво или бамбук и плат и специално пластмасово покритие, което пазело да не протече вода. През втората половина на XIX в. чадърът вече изглеждал така, както ни е познат на нас днес. На мястото на дървените и бамбуковите спици се появили металните, разработени били и специални непромокаеми материи. Но за какво го използваме, след като вече има слънцезащитни кремове? Разбира се, за да се пазим от тежките дъждовни капки и мокрия сняг! Освен това чадърът се превърна в хитов аксесоар със собствен живот и стил.
 
Image През този сезон особено актуални са ярките петна. Те създават приятен колорит на фона на мрачното зимно небе. Чадърът в класическото каре, напомнящ за шотландски килт, никога няма да излезе от мода. Такъв ни предлага марката Burberry. През последните години модерни станаха чадърите с разноцветна вътрешна част, отличаваща се с орнаменти от „горницата“. Това са т.нар. чадъри с две лица. Подобни модели има в колекцията на Pasotti. Интерес представляват и прозрачните, в стил birdcage – „птича клетка“. Направени са във формата на купол и пазят не само главата, но и раменете. Но имат един минус – отдолу трудно се събират двама!

Когато си купувате чадър, обърнете внимание на ръкохватката. Тя трябва да е удобна за хващане и за продължително носене, за да не наранява ръката. Дизайнерите полагат неимоверни усилия, за да измислят по-малки и по-компактни модели, за да се побират лесно в дамската чанта. Такива ще намерите в колекциите на Fulton и Totes. Съществуват и истински произведения на изкуството – като моделите, дело на Chantal Tomas, Guy de Jean, Pasotti. Те обаче по-трудно могат да бъдат съхранени в ежедневието.
 
 
< Предишна   Следваща >


© 2020 Всеки дом