Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Да видим DVD-тата Печат
Автор инж. Димитър Доситеев   

DVD плеърите вече окончателно и безвъзвратно заменят видеото у дома. Техническият прогрес не стои на едно място и всяко година ни радва с нещо ново. Така стана и преди няколко години, когато на пазара се появиха DVD плеърите. Сега те са евтини и надеждни. С тях можете да гледате не само филми, но и да слушате музика, да разглеждате снимки и други забавни неща. Тази година вече се произвеждат новите HD DVD и Blue Ray плейъри.

Image

DVD устройствата са евтин, но много ефектен и бърз начин да вкарате повече забавление у дома. Ако все още не сте си купили домашен DVD плеър – направете го! Единствената причина против такава покупка е, когато телевизорът и холивудските филми са нежелани във вашия дом.
Погледнато строго технически, DVD устройствата са малки специализирани компютри – с малък микропроцесор, вграден софтуер, четящо оптично устройство, видео- и аудиовходове и изходи. Поради тази причина на тях могат да се пускат обикновени музикални CD-та, CD-та с музикални файлове MP3 или DivX филми. Може да се разглеждат записани на диск цифрови снимки в JPEG формат.

DVD плеърът е високотехнологично цифрово устройство, което може да прочита и обработва информация, записана върху DVD диск (Digital Versatile Disk или Digital Video Disk). На външен вид DVD дискът има еднакви размери с обикновените CD-та, за да има низходяща съвместимост на новите устройства с по-стари носители. Основните предимства на цифровизацията на видеотехнологиите е повишаване на качеството на възпроизвеждане и запис – практически без шумове и изкривяване, поевтиняване на устройствата (като при компютрите), по-висока надеждност и дълготрайност.

Изборът на DVD устройство в магазина на пръв поглед е труден, защото се предлагат множество модели със сходни цени и характеристики. Ако си купувате обикновен DVD плеър, цените започват от 55-60 лева за най-евтините до 130-200 лева за марковите.

За начало трябва да изберете тип DVD устройство:
- Обикновеният DVD плеър е най-бързият и евтин начин да направите малко домашно видеозабавление с тандема телевизор - плеър.
Записващо DVD (рекордер) – окончателно сбогом на видеокасетите – можем и да записваме, и да гледаме DVD дискове. Ако устройството е с вграден твърд диск, няма нужда от DVD дискове.
Домашно кино – DVD плеър с вграден усилвател и радиотунер в комплект с колонки и субуфър.
Комбиниран DVD плеър и видеорекордер – ако все още имате много касетки вкъщи.
 
DVD плеърът ще стои на видно място в хола, затова обърнете внимание на дизайна. Тук спор няма – обикновено марковите устройства са по-изпипани. След като сте гледали отпред, сега направете това, което в магазина рядко се случва – погледнете устройството отзад. Там ще откриете гнезда за конектори. Обикновено отзад превъзходството е на китайските устройства. Блокът Audio Out съдържа гнезда на оптичния и на коаксиалния аудиоизход. Към тях се свързва обикновено отделен усилвател (ресийвър), който декодира цифровия сигнал от DVD плеъра и  подава качествен многоканален съраунд звук към качествени тонколони. Гнездата за обикновен аналогов стереозвук са предназначени, когато свързваме звука на DVD устройството директно към телевизора и използваме неговите  високоговорители. Многоканалните аналогови 5.1 аудиоизходи се използват доста по-рядко.

Блокът Video Out съдържа следните изводи, подредени във възходящ ред по качество на сигнала: композитният видеоизход е най-старият, най-масовият, но и с най-некачествения сигнал. Следва SCART изходът – много удобен за ползване и с по-добро качество на сигнала. По-нов е S-Video изходът, а за подаване на качествена картина към плазмен или LCD телевизор се използват компонентните Y-Pb-Pr изходи. VGA изходът е за свързване към компютърни монитори. В последните модели (за около 300 лева) може да намерите и HDMI цифров изход за свързване към съответния супермодерен телевизор.
 
При избора на DVD не отдавайте прекалено голямо значение на марката
Това е цифрово устройство като компютрите. Обикновено китайските са с повече функционални възможности. Цифровите аудиосигнали от всяка марка DVD устройство са еднакви. Аналоговите аудиосигнали превъзхождат качеството на аудиотракта на всеки модерен телевизор и пак изборът е без значение. Това, което трябва да гледате, е качеството на изображението, ако към DVD-то ще свързвате модерен LCD или плазмен телевизор. Обърнете внимание на статичните параметри на картината – цветопредаване, контраст и т.н., а така също и на качеството на изобразяване на динамичните сцени. Ако към DVD-то ще свързвате обикновен кинескопен телевизор, каквото и да вземете - няма особено значение.

Обърнете внимание на поддържаните функции на устройството
Вече трудно може да се намери устройство, което освен за гледане на стандартни DVD филми да не може да чете MP3 музикални файлове или JPEG фотографски файлове. Масово сваляните филми от интернет в DivX формат наложиха като стандарт и четенето на обикновени CD-та със записани върху тях филми в DivX формат. Поддържат се субтитри на много езици, включително и български. Когато избирате устройство, най-добре си носете няколко CD-та с филми, за да пробвате субтитрите.

При окончателното решение за избор на обикновен DVD плеър все пак не избирайте най-евтиния модел в магазина. Златната среда е около 100 лева. Ако сте решили да инвестирате по-голяма сума – от 250 лева започват записващите DVD устройства.
 
От 320 лева нагоре можете да си купите и «записвачка» с харддиск. Най-претенциозните модели достигат до 1000 лева. Записващото DVD е много удобно да прехвърлите филмите от любителската видеокамера на DVD-та. Обърнете внимание за наличието на вграден TV тунер, ако ще записвате директно телевизионни програми, а не през телевизора.
 
Цената на консуматива – празните еднослойни DVD дискове падна до 45-60 стотинки, презаписваемите са 2-3 лева, а само двуслойните все още държат висока цена.
Харддискът е много добра екстра и събира като обем няколко десетки DVD-та. За да не пропуснете, ако сте далеч или заети, любимия сериал, тв предаване или състезание – записващото DVD с вграден харддиск е най-доброто решение. Не е нужно да зареждате и хабите празни DVD дискове. Изобщо при избора на «записвачка” трябва повече да питате и гледате. Там засега се залага на марковите устройства.

Ако сте техноманиак, очаквайте догодина на българския пазар новото поколение плеъри с технология HD DVD и Blue Ray.

И накрая една забавна случка, когато авторът си купуваше първия DVD плеър. Освен да гледам филми, исках с него да слушам качествена музика през ресийвър с хубави тонколони. Собственикът на магазинчето – наперен HI FI спец, започна да ме убеждава, че супермарковото DVD за 350 лева и нагоре на еди-кой си производител давало страхотен звук. “Само погледни как плавно и мазно се отваря и затваря вратичката с диска – това е качество!” Обясних му вежливо, че и най-голямата куча марка DVD чете и подава сигнала към външния усилвател (ресийвъра) в цифров вид. Само нули и единици, едно към едно с това, което е записано на диска! Отидох в «Метро» и си купих за проба най-евтиния турски плеър, който и досега, след 5 години, още работи.


Image Няколко причини да си купите DVD плеър:


  • DVD технологията е цифрова. Качеството на картината и звука дори от най-евтиното DVD спрямо най-добрите аналогови VHS видеокасетофони е в пъти по-добро.
  • DVD плеърите са по-евтини и по-компактни от домашния видеокасетофон.
  • На пазара се предлагат на поносими цени DVD рекордери (“записвачки”), които напълно заместват нуждата да запишем любимия сериал или мач на видеокасетка.
  • DVD дисковете са по-компактни и домашната филмотека заема по-малко място.
  • В кварталната видеотека касетките вече са на задните рафтове и драстично намаляват.
 
< Предишна   Следваща >


© 2022 Всеки дом