Новинарски флаш
Вижте промоциите от мебели Лабиринт този месец
 
powered_by.png, 1 kB
Коледна звезда (Euphorbia pulcherrima) Печат
Автор Всеки Дом   
Image Растението е един от символите на Коледа по цял свят. Идва от Мексико. Цъфти през зимата с дребни жълтеникави цветове по върховете на разклоненията, но малко хора подозират за съществуването им, защото са изцяло засенчени от групата яркочервени (бели, кремави или розови) листа, наредени звездовидно под цветовете.
Коледната звезда обича през зимата да е на максимално осветено място. Поливайте умерено по време на цъфтежа, а щом прецъфти, подрежете стъблото на 10-15 см над саксията, за да има разклонения догодина, приберете на хладно място и поливайте по-рядко.

В началото на май растението трябва да бъде пресадено и поливано до появата на нови клонки. Ако разклоненията са повечко, оставете по-силните 4-5.

Останалите потопете във вода и после посадете, ако искате да имате още няколко растения. След края на септември контролирайте светлината – това е най-важното (коледната звезда е растение на късия ден). Рано вечерта покрийте саксията с черна найлонова торба, а на сутринта я свалете. Растението трябва да престои на абсолютно тъмно 14 часа. Поддържайте този режим 8 седмици, след което оставете на светло. Така вашата коледна звезда ще цъфне отново на Коледа, но ще бъде по-красива и кичеста от продаваните в магазините.

Ако червените листа започнат да падат или да съхнат в края, виновен е сухият въздух в помещението. Пръскайте редовно листата. Ако пък зелените листа започнат да падат, значи сте преполяли растението – намалете поливането.
 
< Предишна   Следваща >


© 2020 Всеки дом