Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Семеен капитал
Синдикатите отчитат голям ръст на инфлацията Печат
Семеен капитал
Автор Всеки Дом   
Image
Издръжката на живот на член от 4-членно домакинство (двамавъзрастни и две деца) в края на септември достигна 414,46 лв., съобщиха от КНСБ. Обичайната за летните месеци дефлация бе заместена от истински ценови шок, основните индикации за който бяха подсказани още през юни, когато издръжката на живот поскъпна на годишна база със 6.8%, а това подхрани и съмненията за далеч по-висока от планираната инфлация. Данните свидетелстват за поскъпване на живота от 6% само за третото тримесечие на годината и 13.5-процентен ръст на годишна база, което е своеобразен рекорд и излиза далеч извън обичайните параметри през последните 7 години.
Продължава...
 
Още няколко лева към месечната вноска по кредита Печат
Семеен капитал
Автор Иван Стойков   
ImageМесец след влизането в сила на новите изисквания на БНБ, някои банки вече повишиха своите лихви по кредити. Промените засегнаха основно ипотечните заеми и на тях ще обърнем повече внимание
Какво се случи всъщност?
Макар и да влязоха в сила изискванията на БНБ за по-високи минимални задължителни резерви, не всички банки реагираха по един и същ начин. Всъщност само 4-5 банки повишиха, засега, лихвите си. Една от тях повиши лихвите си само по левовите кредити, като завишението беше с 0.50%. При кредитите си в евро банката запази досегашните лихви. Друга банка, промени лихвите във всички валути, като повишението беше отново около 0.50%.
Продължава...
 
Поне 100 лева ще ни струват новите документи за самоличност Печат
Семеен капитал
Автор Всеки Дом   
ImageНовите паспорти с биометрични данни ще струват около 50 евро. Това обяви вътрешният министър Румен Петков. Издаването на документите трябваше да започне през ноември т.г., но процедурата се забави дори в страните от ЕС. До края на годината трябва да бъде избрана фирма, която ще изпълни обществена поръчка за изготвянето на новите документи. От МВР обещаха при преговорите с потенциалните изпълнители ще се положат всички усилия да се гарантира социална цена на паспорта.
Продължава...
 
Актуално Печат
Семеен капитал
Автор Всеки Дом   
Забраниха нощните детски екскурзии
Нощните екскурзии на организирани детски групи са окончателно забранени с гласуваните на второ четене изменения в Закона за автомобилните превози, върнати от президента. За първи път се въвежда глоба и за фирмата, дръзнала да организира такова пътуване, или длъжностното лице, което е наредило превозът да се извършва нощем. Наказанието е 10 000 лв., досега глоба до 3000 лв. получаваше само водачът на автобуса, погазил правилата.
В същото време депутатите удовлетвориха и туристическия бранш, заради чиито настоявания забраната за нощни преходи беше на път напълно да падне. В закона изрично е записано, че забраната не важи за трансфер от летище до хотел, когато е част от предплатен туристически пакет.
Продължава...
 
Потребителски кредит или кредитна карта? Печат
Семеен капитал
Автор Иван Стойков   
ImageДа, напълно е възможно човек да изпадне в такава ситуация – да трябва да избира между тези две услуги. Почти всеки човек у нас вече знае какви размери придоби кредитирането у нас. Банките ежедневно предлагат на потребителя нови и нови оферти за най-разнообразни кредити. Паралелно с тях, предложенията за кредитни карти също придобиват сериозен дял сред офертите. Резултат от това е изключителното разнообразие от банкови продукти на българския пазар.
Безспорно, разнообразието от продукти създава конкурентна среда и от това в голяма степен печели потребителят – офертите за банкови продукти стават все по-атрактивни. С нарастването на предложенията обаче, нараства и трудността в ориентацията сред тях.
Продължава...
 
Кредитите нарастват, но и поскъпват Печат
Семеен капитал
Автор Всеки Дом   

Кредитите за домакинства и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД), достигат 11,35 млрд. лв. към края на юли, регистрирайки ръст от 3,9% на месечна и 41,7% на годишна база, сочи статистиката на Българска народна банка. Потребителските и жилищните кредити нарастват респективно с 21,2% и 79,4% за година до нива от 4,79 млрд. лв. и 4,67 млрд. лв. Лошите и преструктурирани кредити на домакинствата и НТООД заемат дял от 2,8% (319,48 млн. лв.), като при потребителските делът им е 4,1%, а при жилищните – 2,1%.
Над половината от вече отпуснатите кредити у нас поскъпнаха след като някои от големите търговски банки увеличиха лихвите по заемите. Само за 10 дни трезорите постепенно увеличиха лихвите по кредитите с около 0,5 на сто след като от 1 септември влязоха в сила въведените от Българска народна банка (БНБ) рестрикции, с които беше увеличен размерът на минималните задължителни резерви.
 
Цените продължават да растат Печат
Семеен капитал
Автор Всеки Дом   
ImageПо данни на националната статистика жилищата в страната са поскъпнали средно с 15% през първото полугодие на годината. И от международната консултантска компания “Колиърс” обявиха ръст от близо 20% на апартаментите в някои от престижните столични квартали. Средните офертни цени за продажба в южните квартали на София са достигнали близо 1000 евро/кв.м. В Докторска градина, “Иван Вазов” и “Лозенец” през първата половина на годината средните продажни цени са се увеличили съответно с 19%, 11% и 19%. Най-значителният регистриран ръст от 51% за периода от юни 2006 до юни 2007 г. е в кв.”Изток” показва изследването.
Продължава...
 
Ипотечното кредитиране – пазар в развитие Печат
Семеен капитал
Автор Иван Стойков   
Image
След присъединяването на България към ЕС, предизвикателствата нарастват не само за нашата страна, но и за останалите членове на Съюза. Последното разширяване не беше чак толкова отдавна. С него броят на потребителите в съюза нарастна до 450 млн. души. Това съвсем не е малък пазар, значителна част от който е недостатъчно развит. Едно от предизвикателства, за които се заговори, е интегрирането на пазарите (най-вече на новите). Това е сложен и изпълнен с редица препятствия процес.
Ипотечното кредитиране е относително нова за българския банков сектор дейност. Такава е ситуацията не само у нас, а дори в някои от страните от последната вълна на разширяването. Естествено, не би могло да се говори за висока степен на развитие предвид това, че в България тепърва се развива този сектор. Все още страната ни е далеч от нивото на развитие на европейския пазар.
Продължава...
 
Край на борбата с фактурите за ток Печат
Семеен капитал
Автор Всеки Дом   

ImageОт 27 август софиянци ще получават фактурите си за ток в пликове, съобщиха от комуникационния екип на чешката компания ЧЕЗ, мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен. Решението е взето на заседание на ръководството на ЧЕЗ България, след като е обсъдено с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и омбудсмана. Първи сметките си в плик ще получат софийските домакинства, които ще бъдат отчетени на 17 август. Това ще се случи в последната седмица на следващия месец.
Продължава...
 
Българите мечтаят за почивка в чужбина Печат
Семеен капитал
Автор Всеки Дом   
Image38% от българите твърдят, че през лятото предвиждат да се отдадат на заслужен отдих, сочат данни от национално представително проучване на НЦИОМ. За сравнение - през юни миналата година процентът е бил 33%, припомнят от социологическия център. Една четвърт от хората планират да отдъхват на море, 9% - на село, 8% - на планина, а 2,4% са решили да пътуват в чужбина.
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Последна >>

Резултати 11 - 20 от 73


© 2021 Всеки дом