Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Специално почистване на боядисаната коса Печат
Автор Д-р Подолешев, дерматолог, ВМА   
ImageКрасотата на дамските прически до голяма степен зависи от редовното боядисване на косата и качеството на използваните бои. Тяхното действие се определя от произхода им - растителен (например къна), минерален (съдържащи оловен ацетат, соли на никела, кобалта, бисмута и др.) или синтетичен (с еозин, тертразин, кисел виолит и др.).
Същността при боядисването се състои в образуването на различни видове здрави химични връзки на багрилото с косъма. Много често обаче оцветяващите субстанции се свързват с колагена на кожата на главата. Като се има предвид, че те притежават висок алергизиращ потенциал, ясно е защо боите за коса са едни от най-честите причинители на алергични реакции. Освен това след боядисването на косата върху повърхността на косъма остават остатъци от нефиксирани багрила, които влият отрицателно на естетичния му вид. Появяват се зацапвания, влошава се блясъкът на косъма.

Възможно е някои междинни окислени и неокислени продукти да дразнят кожата и да предизвикват нейното възпаление (дерматит), а ако дразненето се повтаря редовно, може да се развие и екзема.


За предотвратяване на тези отрицателни ефекти се препоръчва косата и кожата на главата след боядисване добре да се почистват. За целта екип от български учени създаде специална маска за измиване на коса, както непосредствено след боядисването й, така и за последващо почистване. Тя съдържа високо дисперсни (с големина на частиците 12 микрона) твърди природни адсорбенти – специални глини. Те са богати на алуминиеви и силициеви съединения, които заедно с добавените въглехидрати запазват блясъка на косъма и гарантират ефективната му хидратация.

Препоръчва се преди нанасяне на маската косата да се овлажни. С масажиращи движения продуктът се втрива с пръстите на ръцете в косата и кожата на главата, оставя се да действа 20 минути и се отмива с хладка вода. По желание след това може да се нанесе подходящ балсам за коса. Тъй като маската не съдържа обезмасляващи и дехидратиращи косата и кожата на главата вещества, тя може да се употребява редовно.
 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом