Начало arrow Всички броеве arrow Красота и здраве arrow Маските против пърхот са по-доброто решение от шампоаните
Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Маските против пърхот са по-доброто решение от шампоаните Печат
Автор Д-р Подолешев, дерматолог, ВМА   
ImageПърхотът е заболяване, засягащо окосмената част на главата. Причинява се от микроорганизъм, наречен питироспорум овале. Той принадлежи към естествените обитатели на човешката кожа, но при определени условия (стрес, имунни нарушения, неправилно хранене, проблеми на стомашно-чревния тракт и др.) се активизира и започва бързо да се размножава. Предизвикващ леко възпаление около корените на космите, питироспорум овале води до упорит сърбеж и лющене под формата на бели прозрачни люспи.

 Погрешно е да се счита, че пърхотът е признак на недостатъчна хигиена. Козметичният дефект и отрицателното му социално въздействие могат да се преодолеят с помощта на лечебни или козметични средства, съдържащи противогъбични активни съставки. За целта най-често се използват различни шампоани, които общо взето могат да имат напълно задоволителен ефект. За съжаление, при всички тях съществува един основен недостатък - времето за въздействие върху причинителя на пърхота е твърде кратко - само няколко минути, докато измиваме косата. Ето защо, с много по-добър успех за отстраняване на пърхота се прилагат специални маски за коса, при които контактът с кожата на главата е далеч по-продължителен. Изключително благоприятен терапевтичен резултат се постига при употреба на маски против пърхот, съдържащи ихтиол. Той е идеален за използване като противопърхотна субстанция, защото:

 -    ограничава развитието на патогенните мироорганизми
-    блокира ензимите, разграждащи мазнининте
-    потиска деленето на клетките и намалява излющването на роговия слой на главата
-    притежава противосърбежно действие
-    не дразни кожата на главата.
Ако в маската са включени и природни абсорбенти, нейното действие става още по-нежно, тъй като те поглъщат единствено свръхотделилата се мазнина, без да нарушават защитния водно-липиден слой на главата.
За да бъдат ефективни, маските против пърхот трябва да се прилагат поне два пъти седмично. Препоръчва се след нанасяне на необходимото количество и втриването му с масажиращи движения в корените на косата, маската да се остави да действа най-малко 10-15 минути, след което да се отмие с топла вода.

 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом