Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Скъпо, по-скъпо, още по-скъпо Печат
Автор Всеки Дом   
ImageПреди официалното ни членство в ЕС да стане факт, се говореше много за това как всичко изведнъж ще поскъпне, когато календарът обърне страници на новата година. Но малцина от нас се притесниха, защото цените у нас по принцип си растяха – независимо дали цените на петрола се вдигат или падат, независимо дали в световен мащаб има икономически застой, в България цените си растат с по малко, но постоянно. За разлика, разбира се, от възнагражденията, които отчитат почти константна величина. И наистина онези от нас, които пазаруват, разбраха, че ако преди с 15-20 лв. можеше да се понапазаруват основни неща, за да се позапълни хладилникът, сега парите ще стигнат за половината продукти.

Това почти тайно покачване на цените на хранителните продукти и стоките от първа необходимост сега е придружено и от искане за вдигане цената на тока и водата. Всъщност в страната водата вече е с нови, доста по-високи цени. Най-скъпа е в Разград.

В София увеличението ще е почти двойно. „Софийска вода” АД предлага цената на водата за домакинствата в столицата да стане 1,02 лв. без ДДС, или 1,22 лв. с ДДС, за кубичен метър. Това каза пред журналисти Грег Ендемано, новият главен изпълнителен директор на дружеството. Повишението спрямо актуалната в момента цена от 0,85 лв. с ДДС е 43,5 на сто. Новата цена е част от бизнес плана на “Софийска вода” и е аргументирана с предстоящи инвестиции. Дори и след корекцията цената ще остане относително ниска спрямо други градове в страната, казаха от фирмата. Очаква се решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). На проведения през миналата седмица българо-италиански форум в столицата обаче стана ясно, че общо 9 млрд. евро са необходими за ВиК системата на цялата ни страна, а от европейските фондове ще бъдат отпуснати едва 2 млрд. евро. Т.е. останалите 7 млрд. евро трябва да бъдат набавени от потребителите и частния бизнес!
Като цяло цените на най-важните стоки от потребителската кошница на българина са се увеличили през първия месец на 2007 г. Хранителните продукти са поскъпнали с 2,3 на сто; нехранителните - с 0,4 на сто, а услугите - с 1,3 на сто.

През януари по-скъпо са се продавали оризът - с 5,6 на сто, брашното - с 2,6 на сто, белият хляб - с 0,9 на сто. Поскъпнали са още хляб “Добруджа”, макаронените изделия, малотрайните и трайните колбаси, млякото, сиренето, кашкавалът, минералната води и безалкохолните напитки... По-евтини са били типовият и ръженият хляб, свинското месо, пилешкото, каймата. По-скъпи са били лекарствата, фармацевтичните продукти като цяло, лекарските услуги (със 7,3%), болничните услуги (с 12,5%), стоматологичните услуги. Не е тайна, че у нас се плаща по-скъпо за ново жилище, отколкото в страните от ЕС.

Иначе през изминалата 2006 г. най-много пари сме давали за храна, поддръжка на жилището, сметките за вода, електроенергия и отопление - над 50% от доходите на домакинството, сочи изследване на НСИ.
 
В Европа положението не е по-розово
Според доклад на Европейската комисия, един от всеки шестима европейци, или 16% от населението, живее под прага на бедността, като в най-уязвимо положение са децата. Документът е подготвен на базата на данни от 2004 г. и ще бъде представен на европейската среща на върха на 8 и 9 март. В различните държави от 25-членния ЕС този дял от населението е различно. Например в Швеция и Чехия е 9-10%, а в Литва и Полша - 21%. Що се отнася до децата, 19%, или почти всяко пето дете, живеят под прага на бедността. Този праг е фиксиран на 60% от средните доходи в отделните държави.

Какъв е изходът от ситуацията?
Гъвкаво законодателство, подпомагащо бизнеса. Създаване на възможности за започване на собствен бизнес на жените, които предпочитат да гледат децата си у дома. Данъчни облекчения. Подкрепа за семействата с едно, две и повече деца. В Холандия например работната седмица е по-къса, за да могат родителите да прекарват повече време с децата си. Затова и в страната на лалетата децата са най-щастливи.

Все неща, за които и у нас се говори отдавна, но нищо реално не се прави. Или поне резултатите не са осезаеми.
 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом