Начало arrow Дамско матине arrow Красив, по-красив, най-красив... Или просто Нарцис
Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Красив, по-красив, най-красив... Или просто Нарцис Печат
Автор Всеки Дом   
ImageНа Мохамед приписват думите: “Който има два хляба, нека продаде единия, за да купи един нарцис, понеже хлябът е храна за тялото, а нарцисът -  храна за душата.”

Причина за всеобщото възхищение от нарциса (Narcissus) не се крие само в красотата и изяществото му, но и в древният мит, превърнал името му в нарицателно. Да кажеш на някого, че е Нарцис, означава, че според теб той е изключително самовлюбен. В древногръцката митология съществува легенда за нарциса. Веднъж синът на речния бог - красавецът Нарцис, минавайки край реката, се навел да утоли жаждата си. Влюбил се в отражението си, което видял във водата, и умрял от любовта си. Но боговете се смилили над него и го превърнали в цвете. Това цвете има безброй подвидове, а селекционерите непрекъснато експериментират с него. Новите сортове имат по-едри цветове, по-стабилни дръжки, по-разнообразни багри на цветовете – бели, кремави, жълти с различна интензивност.

Цветовете на нарциса са с диаметър 2,5-7,5 см и обикновено, но невинаги, са разположени на върха. Различните видове цъфтят от март до май и достигат от 20 до 60 см височина. Като останалите луковични растения нарцисът се размножава чрез стари и нови луковички, които трябва да се садят през есента на дълбочина 10-15 см. Обича слънце или полусянка и вирее във всяка градинска почва, въпреки че предпочита плодородна и влажна. Освен тацетните сортове всички други са напълно издръжливи. Това означава, че може да ги оставите да презимуват в земята - за няколко години ще се разпрострат в големи туфи. За разлика от лалетата и зюмбюлите нарцисите могат да останат до 5 години на едно и също място, без това да се отрази на цъфтежа и развитието им. В градината нарцисите се използват къде ли не. Джуджетата са подходящи за алпинеуми, саксии, за краища на лехи и бордюри, в контейнери. По-високите се засаждат в лехи, бордюри, под дървета, в тревисти места и т.н.

При закупуване на луковици трябва да се внимава - търсете луковици с твърда основа, твърда шийка и люспи, които не са разкъсани или плесенясали. Най-добре е да се засаждат през август и октомври, като почвата, която покрива луковицата, трябва да е два пъти колкото височината й. Засадете през 10-20 см, в зависимост от очакваната височина на цветето. Подхранването става преди засаждане. Туфите не трябва да се безпокоят, освен ако не е наложително. Може да се вадят на всеки 4-5 години през юли или август, да се разделят и след това незабавно да се пресаждат.
 
Въпреки че цветето се отглежда главно като градинско, то е подходящо и за стайно. В безброй домакинства саксиите с цъфнали нарциси са знак, че пролетта е дошла. Почти всички видове могат да се отглеждат на закрито, но най-подходящи са нарцисите от групата „Тацета“, които имат по няколко цвята на всяко стъбло и цъфтят за Коледа или в първите дни на Нова година. Засаждането става през август - октомври, а цъфтежът е през януари - април или декември - януари за представителите от групата на тацетните. Саксията с нарцис трябва да бъде поставена на светло място, но може и на шарена сянка. Второто, което трябва да знаете, е, че растението има нужда от доста свеж въздух, така че редовно проветрявайте стаята. Полива се умерено и редовно по време на цъфтежа.
 
И още нещо, което трябва да знаете: сред най-атрактивните видове са Actaea (ефектна комбинация от бяло, жълто и оранжево), Sinopel (комбинация от бяло, зелено и жълто), Hawera (цъфти в жълто), W.P.Milner (цъфти в бяло и жълто), Mount Hood (цъфти в кремаво), Flower record (цъфти в две тоналности на жълтото), Fortune (цъфти в златножълто и оранжево-червено), Verger (цъфти в бяло и тъмночервено), Barrett Browning (цъфти в бяло и оранжево), Petit Four (цъфти в бяло и прасковено).
 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом