Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Козметични рискове през лятото Печат
Автор д-р Подолешев - дерматолог, ВМА   

Image Сезонът на отпуските настъпи и мнозина вече правят списъци на необходимите за почивката покупки. Разбира се, сред тях на едно от първите места са предвидени козметичните средства. Защото всички, мечтаейки за момента, когато ще се отпуснат под ласките на галещите слънчеви лъчи, желаят да изглеждат красиви и привлекателни.


Трябва да знаете, че използването на козметика, съдържаща някои вещества, в съчетание с въздействието на слънчевите лъчи може да доведе до нежелателни кожни реакции. За тяхното обяснение се употребява терминът фотосенсибилизация. Касае се за промяна в чувствителността на кожата към светлината, в резултат на което тя става много по-уязвима към комплексното действие на ултравиолетовите лъчи и определени химични субстанции, наречени фотосенсибилизатори.

Присъствайки в кожата като собствени на организма или чужди за него субстанции, те се превръщат от светлината по фотохимичен път в алергени. Някои от тях все още намират приложение и в козметичните средства. Именно те са отговорни за възникването на промени по кожата, протичащи като дерматити, за които е характерно, че са локализирани по откритите части на тялото. Най-често се наблюдава зачервяване, лек оток, а понякога и мехурчета, чието съдържимо след разчесване подмокря кожата.

Нерядко след преминаване на обривите остават тъмни пигментирани петна. Лечението трябва да се извършва от дерматолог. Външната терапия обикновено се свежда до използване на охлаждащи компреси и кортикостероидни кремове (адвантан, дерматоп и др.). При необходимост вътрешно се приемат антихистаминови средства.

Най-рискови по отношение на тези дерматити са козметичните средства, съдържащи някои от следните субстанции:
-    парфюми - съдържащите бергамотово масло, канела, есенции от портокал, лимон, шибой, лавандула и др.;
-    сапуни - включващите по-голям брой ароматизатори;
-    оцветяващи вещества - в червила и лакове за нокти, например еозин;
-    слънцезащитни препарати с естери на пара-аминобензоената киселина;
-    балсами - перувиански балсам и т.н.
За да избегнете горепосочените рискове, избирайте козметични средства, в чието описание въпросните субстанции отсъстват.

 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом