Начало arrow Всички броеве arrow Лица arrow Да бъдеш добър родител не означава просто да обичаш децата си
Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Да бъдеш добър родител не означава просто да обичаш децата си Печат
Автор Всеки Дом   
ImageЗащитени ли са правата на децата от българското законодателство?
- Нашата страна ратифицира Конвенцията на ООН за правата на детето през 1991 г., но Законът за закрила на детето беше приет през 2000 г. През 2001 г. е създадена Държавната агенция за закрила на детето, с което започна изграждането на системата за закрила. Тя включва и отделите за закрила на детето в общините, а днес вече  и министерствата, които имат ангажимент към децата, и самите общини.  Със създаването на специален закон и на специализиран орган за координация и ръководство на държавната политика за повишаване на благосъстоянието на децата в България, държавата ясно демонстрира своя ангажимент и воля да следва европейския модел на осигуряване на правата на детето и на промяна в модела на грижа към детето въобще.

Какво представляват алтернативните услуги за децата и семействата?
- Само за 5 години съществуване системата за закрила на детето в България успя да създаде достатъчно добри условия за развитие на алтернативни  услуги за децата и семействата. Преди единствената възможност за подкрепа на родител, който сам не може да отглежда детето си, беше настаняването в дом. Ние си поставихме за основна цел да осигурим на всяко дете шанс да бъде отглеждано в семейна среда. Имаме реален резултат, вследствие на нашите усилия, съвместно със законодателната власт, с неправителствените организации, днес броят на децата в домовете е  намалял с 22,5%  (или с близо 3000 деца) в сравнение с 2001 г., когато в домовете се отглеждаха 12 609 деца. За този кратък период успяхме да допълним и разширим нормативната база, която не се изчерпва само със Закона за закрила на детето. Днес можем да кажем, че разполагаме с модерно законодателство в тази сфера, което е изцяло съобразено с препоръките на европейските ни партньори.

 

 

Достатъчни ли са законовите норми?
- Само закони не са достатъчни. Работата на системата ни извади на светло много проблеми и негативни явления, свързани с насилие и злоупотреби с деца, които до голяма степен се пораждат от определени нагласи и манталитет. Ние насочихме своята работа основно към превенция на такива явления, както подкрепа и закрила на децата, станали жертва. Работим с родителите за предотвратяване на изоставянето, принуждаването към нерегламентиран труд /в т.ч. джебчийство и просия/, трафик  на деца, отпадане от училище, различни видове насилие и т.н. В крайна сметка решаваща за обществото е нагласата на всеки един гражданин по отношение на правата на децата – те да не се третират като безправни обекти на възпитание, а като носители на права.често родителят смята, че с осигуряването на материалните условия за детето си, той му отделя достатъчно внимание. Това е дълбоко погрешно. Разбира се, преходът се отрази тежко на всички нас, най-вече на децата. Но две са важните неща, от които не бива да лишаваме за нищо на света децата си – обич и уважение към личността им. Аз имам опит с деца, не само като майка – на двама сина, но и като преподавател. Знам, че децата са  изключително отзивчиви на коректно и дружелюбно отношение. Това, от което се нуждаят е, да видят искреност и заинтересованост. И най-важното, което не трябва да прекъсва, е разговорът с детето. Не бива да позволяваме то да заживее в свой отделен, отчужден свят.

Вашият съвет към родителите  проблемни деца...
- Да бъдеш добър родител означава не просто да обичаш децата си, но да ги уважаваш и да се вслушваш в тяхното мнение, да ги стимулираш и те да се чувстват значими, да ги познаваш добре. Всеки от нас, като родител, е длъжен  да  отделя достатъчно време да общува с детето си, защото най-често детето става проблемно, когато има дефицит на внимание, разбиране и уважение. При нас ежедневно пристигат сигнали и жалби, голяма част от които касаят отношенията в семействата и тяхното отражение върху децата. Анализите, които експертите на Агенцията правят показват, че патриархалните нагласи в  семейството често пречат децата да се възприемат като равноправен член.  Забелязват се елементи на свръхконтрол, свръхвласт, упражнявани върху децата. Родителите са убедени, че децата трябва безпрекословно да се подчиняват. Семейното насилие се възприема като част от семейния бит, третира се като вътрешен за семейството проблем и като метод на възпитание. В такива случаи децата растат в атмосфера на агресия, липса на близост и доверие, липса на положителен пример и това води до поява на пропаст, на отчуждение от родителите. Те търсят разбиране извън семейството и често попадат в неблагоприятна за тяхното развитие среда. Тогава се появяват сериозните проблеми, за които родителите не могат да намерят обяснение.  Много често, когато са безсилни да се справят с конфликтните ситуации, те прибягват до санкции, което задълбочава кризата. За съжаление, малко са родителите, които осъзнават необходимостта от квалифицирана помощ, която могат да получат, за да станат по-добри родители. Всеки родител, който има проблем в общуването с детето си, може да се обърне за съдействие към отдела за закрила на детето - такъв има на територията на всяка община. Там ще получи информация за съществуващите услуги, които са свързани с преодоляването на проблема. Само през тази година в десет областни града на страната се разкриха Центрове за обществена подкрепа, на които една от основните функции е да консултират децата и семействата, да им помагат да бъдат по-добри родители. Могат да се обръщат и към ДАЗД и да задават всякакви въпроси, касаещи децата, които ги притесняват. Агенцията разполага с експерти с различен професионален опит, които ще им помогнат да намерят отговор на въпросите си. Е-mail адресът на ДАЗД е Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

Вие как възпитавате своите деца?
Старая се да ги възпитавам с чувство за достойнство, със съзнаване на тяхната значимост и права, но и отговорност. Старая се също да не моделирам грубо интересите и увлеченията им, а само да ги подкрепям, ако мога. Големият е вече студент. За мен всеки миг, прекаран с децата и семейството ми, е празник. Който умее да се радва на този празник, е истински щастлив. Обичаме да пътуваме заедно, да учим езици, да ловим риба, да играем тенис и просто да си говорим за най-различни неща. Ценя, когато споделят с мен неща от техния свят – за приятелите и приятелките, за новите предизвикателства в училище, за техните мечти и планове. Щастлива съм, че ги имам, както и от факта, че имат модела на баща си, който е изключително отговорен човек. Това е особено важно във възпитанието на бъдещите мъже. Пожелавам на всяка жена това усещане!

Какво си пожелавате?
Какво друго мога да  пожелая на себе си и на близките ми, освен здраве! Пожелавам здраве на всички, защото, дали животът ни ще се превърне в празник, зависи от всички нас!

Ширин Местан – председател на Държавната
агенция за закрила на детето

 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом