Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Интервю със Стефан Гамизов Печат
Автор Мария Цветанова   
ImageНе е нужно да се отказваме да бъдем морални, само защото не можем да бъдем светци

Стефан Гамизов е 36-годишен собственик на консултантска компания, която предлага услуги   за предотвратяване на възможности за възникване на лоши бизнес практики: корупция, нарушаване на правилата на свободна вътрешна конкуренция, осигуряване на защита от корпоративни и криминални групи за натиск за  придобиване на нерегламентирани облаги.
Основател е на Фондация «Референдум.бг», развиваща дейност свързана със защитата на конституционните права на гражданите с особен акцент върху антисемитизма, ксенофобията и расизма.

 На какъв принцип се диференцира нашето общество?
 Единствено на социален принцип  в най-примитивните му форми - на основата на  външното изразяване на благополучие. Това е резултат от разпадане връзките на индивидите вътре в обществото.

Казвате, че “мачът” между елита и народа ще се доиграе, бихте ли обяснили?
Не ме цитираха точно.  Този мач не е започнал. Причината е, че в момента това състезание, ако го наречем така не може да бъде проведено относително честно. Народът седи на стартовата линия, а елита винаги стартира от 90-я метър.
Във всяко  общество, което се е разпаднало,  има примери в Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия  елитът винаги се опитва да създаде впечатлението, че играта е приключила и нещата ще останат непроменени. Наясно е със своите деяния  и   вътрешната му желание  е  да не настъпи момента на равносметката.
Но във всяко общество съществува естествен стремеж за справедливост. В този смисъл не е възможно нашето общество да остане в този вид.  В настоящия момент българският елит е в комфортна позиция, в смисъла на неговото разбиране какво да бъде обществото.
Важно е обаче да се знае, че за да бъде едно общество в добро благосъстояние, каквито са обществата на Запад и каквото желаем да бъде българското общество  са задължителни три елемента:
Първият - това са избори, уредени по конституционен път. Вторият -съдебна система, която ефективно наказва всеки, който нарушава принципите на функциониране на обществото, така както са уредени от конституцията и закона. Третия и най-важен - това са гражданските организации, сдруженията, които са регламентирани от закона, но не са контролирани от него.
Ние имаме само половинката от първия елемент-избори или да кажем имаме демокрация, която е продукт на избори, като този процес е уреден по конституционен път. Знаем, обаче какво значат изборите в България и аз неслучайно казвам, че имаме само половината от първия елемент. За да бъде обществото  благодентстващо трябва да има и трите елемента, а и за трите са нужни  граждани. Осъзнати граждани, които напълно разбират как функционира едно добре уредено общество. Граждани, които осъзнават не само правата си, но и своите задължения и съответно ги практикуват. В момента тече мъчителен преход от неграждани към граждани и той няма да свърши за 5-10 години, а вероятно от датата 10 ноември за около 40 години и в това има дълбок смисъл. Не бих искал да засягам никого, но съществува една проста истина - поколението на нашите родители беше много граждански безотговорно и крайния резултат от това е обществото, което виждаме в момента. Има много причини, поради които това се е случило, а също и много начини за да бъде оправдано това поколение за действията си. Но  резултата от тези действия е налице и ние сега трябва платим цената на тази гражданска безотговорност. Всъщност ние я плащаме всеки  ден.

Това ли е причината прехода да бъде толкова дълъг и болезнен?
Ние сме преди средата на края на този преход. Хората се променят бавно. В разговорите ми с много хора те споделят, че нещо не им харесва или този е крадец и всеки път аз се опитвам да поговоря с тях, относно тяхното лично поведение и се оказва, че почти всички без изключение в нашето общество практикуваме нередни неща от гледна точка на благоденствието на обществото, само че не си го казваме и нямаме “очи” за собствените си действия. Българският сумист Котоошу, който живее в Япония в репортаж по телевизията каза нещо вярно, с което и аз съм съгласен, тъй като познавам Япония. Гледайки българите поотделно те са голяма работа, но трима заедно не могат да се обединят от обща цел. Японците поотделно не са кой знае какво, но заедно са голяма сила.
Съвременният свят изисква индивидите да могат заедно да постигат цели.
Често Америка е упреквана, че се държи от позицията на силата. Американец е понятие за всички хора, които в  са се събрали на тази територия за да търсят щастието си. Пребивавал съм в САЩ нееднократно. Средният американец е много по-семпъл човек от средния българин, но американците са тези, които първи стъпиха на Луната, първи ще кацнат на Марс, те произвеждат совалки и правят най-важните постижения в материалната култура. Причината е, че могат да работят заедно и да постигат цели. За съжаление в България сме абсолютно неспособни да постигаме общностни цели. В началото казах, че връзките между индивидите в общество ни са се разпаднали и то в най-фундаменталното и ниско ниво, в семейството, между родители и деца в буквалния смисъл на думата, там където по презумпция не би трябвало да могат да се разпадат. И причината е в абсолютния ни отказ да се смирим и да погледнем реалността около нас и да признем какво сме сътворили. Ако не  направим това признание пред себе си относно безотговорността на собствените си действия и бездействия и не поискаме прошка от себе си и от околния свят, нищо няма да можем да предприемем за в бъдеще.

Каква е ролята на лидерите, ашите лидери могат ли да бъдат водачи?
Това е проблемът на доброто лидерство. В България по принцип няма такова, защото елита ни е произведен по абсолютно неправилен начин. Всъщност  елита се самовъпроизвежда и е продукт на естествения подбор. Там, където няма добро лидерство, което не е произведено по естествен начин, там където лидерството не е жертвоготовно винаги се стига до такива трагични резултати в обществото. Казах, че средния американец е много по-семпъл от средния българин, но елитът на Америка драстично се различава от елита на България. Често пътувам до Вашингтон във връзка със семейната ми фондация и се срещам с ключови фигури. Драстична е разликата между политическия елит на Америка и елита в България. В Америка политическият елит е изключително загрижен да си свърши работата. Естествено и при тях има отклонения, само че първата им задача е да си свършат работата. При нас първата работа на елита е да краде, тъй като  осъзнава, че играе роля, която не е за него и  всеки момент може да бъде отстранен и се стреми да се възползва максимално.

От кои среди ще възникнат новите лидери?
 Като представителна извадка от  цялата среда на българското общество, от всички негови слоеве. Вероятно истинските лидери ще се появят от неговата периферия, тъй като има системен принцип, че когато едно общество изпадне в такава дълбока криза, чисто гравитационно в центъра на обществото не е възможно да възникнат нови идеи. Задължително и дори неизбежно е истинските лидери в обществото да се самовъзпроизведат в неговата периферия. Има сигнали за това, срещам млади хора между 20 - 25 години, които са много смислени. Имат качества, които са изключително ценни за популацията - развит интелект, много работливи, работоспособни, осмислили тези кошмари които се случват и съвсем ясно положили граница за собственото си поведение, което е изключително важно. За мен винаги е било много важно да положиш граница, която не може да бъде прекрачена в твоето поведение и съветвам и другите хора да го направят. В нашето общество просто няма граници, смята се, че всичко е възможно и поправимо, а това въобще не е така.

Консултирате компании за предотвратяване на лоши бизнес практики, разкажете ни?
Собственик съм на една от шестте компании в Европа, които се занимават с предотвратяване на т.нар. лоши бизнес практики. Това означава, че ние се занимаваме с унищожаването на всичко онова, което е толкова мразено в българското общество - корупция, заговори, различни форми на измами и злоупотреби – за корпоративни клиенти. Това, което българските служби за сигурност и правоохранителни органи трябва да вършат в полза на обществото, но не вършат, ние го вършим за корпоративни клиенти. Тези клиенти държат тяхната дейност на територията на България да бъде изцяло в рамките на обществения интерес. Тъй като на нашата територията е невъзможно да разчиташ на правоохранителните органи да те предпазят от жестоката агресия на тези лоши практики, да употребим меката форма, ние се занимаваме да създадем един поносим свят за тяхното нормално функциониране. Работим като консултанти, като съветваме клиентите си какво да предприемат. Проектите за които се грижим в момента са на стойност от порядъка на 300 милиона евро.

Този бизнес е специфичен и рядко практикуван поради това, че за него има малко клиенти. Болшинството корпоративни субекти, които идват на територията на България пристигат заради корупцията. Ние сме икономическия Банкок в Европа. Тук могат да се натрупат умопомрачителни печалби, тъй като няма кой да защитава обществения интерес по никакъв начин. Елитът в България представен от висши чиновници и богати бизнесмени са в заговор с цел да присвояват нерагламентирани облаги от обществото. Те предоставят всичките си възможности на всеки чужд икономически субект, който е готов да им помогне да присвояват колкото се може повече.  Важното в случая е, че обществото не реагира по никакъв начин.
Как обществата на Запад се предпазват от това? Там има отлично урегулирани механизми, законови и граждански да се наблюдава поведението, както на чиновниците, така и на корпоративните субекти, така че то да не се отклонява от общоприетата норма. В САЩ има закон, който забранява на американски компании да подкупват чужди длъжностни лица, като последствията от това са жестоки. За да бъде задействан този закон, да има процедура по него, трябва съответният орган да бъде сезиран от американски гражданин или юридическо лице. Би трябвало в България да има живо гражданско общество, което да комуникира с подобни организации в САЩ и да осъзнава логиката на наличието на подобни практити.Ще цитирам американския закон: ”Забранява се на американските компании да лишават гражданите на чужди държави от правото политиците да им служат честно”. Дълбоко разбиране относно работата на механизма наречен общество и как за него се полагат грижи във всеки един аспект така, че той да не бъде затруднен, даже да не бъде повреден този механизъм.
Такива закони има в Западна Европа и във всички развити общества.  В България компаниите пристигат заради огромните печалби, които  в собствените им държави не могат да получат, но това не са печалби, а чисти злоупотреби и присвоявавне на пари. В техните общества те веднага ще бъдат преследвани от правоохранителните органи, от гражданските организации, ще бъдат заведени стотици дела и няма да имат възможност да подкупят съда да си затвори очите.
Важно е хората да разберат, че конституцията в България е мъртва и имаме наложена форма на диктатура, която доскоро наричах диктатура на корупцията, но всъщност това е диктатура на лошите бизнес-обществени практики. Хората, които ги практикуват са умъртвили конституцията с единствената цел да подчинят обществото на своята перверзна и мрачна представа за това как трябва да изглежда това общество, като единствената им цел е да го експлоатират безпощадно.

Кои са любимите Ви книги?
“Списъкът на Шиндлер” и “История на американския народ” на Пол Джонсън. Неслучайно семейната ми фондация отпечата и разпространи безплатно “Списъкът на Шиндлер” във всички български библиотеки. Любимият ми герой е Оскар Шиндлер, повечето хора са гледали филма направен по книгата. Той е бил аферист, женкар, злоупотребявал с алкохола, обичал да се занимава с някои не много почтени сделки, но в най-големия мрак на Европа спасява 1300 евреи! Това, което искам да кажа е, че не е нужно да се отказваме да бъдем морални, затова защото не можем да бъдем светци. Източната славянска традиция има едно изкривяване, като слага много висока летва на морала. Когато летвата е толкова високо, обикновено хората казват “Е, аз не мога да бъда светец и поради тази причина ще си правя каквото искам...”.Така се освобождават от елементарен морал. Всички ние сме хора с обичайните човешки слабости, нека хората да живеят със своите слабости, но да сложим някаква граница, да приемем, че има такава граница и има неща, които не могат да се извършват. Нека тази граница е широка, най-проспериращите общества имат широка граница на морала на поведение. В тях има абсолютна свобода на инициативата на индивида. Крайният резултат е, че индивидите се отплащат на обществата като дават всичко от себе си и са безкрайно креативни, а обществата просперират.

 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом