Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Актуално Печат
Автор Всеки Дом   
Забраниха нощните детски екскурзии
Нощните екскурзии на организирани детски групи са окончателно забранени с гласуваните на второ четене изменения в Закона за автомобилните превози, върнати от президента. За първи път се въвежда глоба и за фирмата, дръзнала да организира такова пътуване, или длъжностното лице, което е наредило превозът да се извършва нощем. Наказанието е 10 000 лв., досега глоба до 3000 лв. получаваше само водачът на автобуса, погазил правилата.
В същото време депутатите удовлетвориха и туристическия бранш, заради чиито настоявания забраната за нощни преходи беше на път напълно да падне. В закона изрично е записано, че забраната не важи за трансфер от летище до хотел, когато е част от предплатен туристически пакет. Таксиметровите компании вдигнаха цените
Част от такситата на фирма “O’кей Супертранс” в столицата вече вдигнаха тарифите с по 10 стотинки. Дневната тарифа е 59 стотинки, а нощната - 65 ст. В рамките на две седмици всички коли на фирмата ще преминат на новите цени. Общото поскъпване е с около 20%, като стойността за повикване не се променя, а цената за престой се увеличава с 3 ст. Поскъпването се налага заради инфлацията, натрупана за двете години след последното вдигане на тарифите, каза преди дни изпълнителният директор на една от най-големите таксиметрови компании в София -Людмил Лазаров. Шефовете на останалите големи фирми в София заявиха, че също ще вдигнат цените.

По-евтини потребителски кредити
Кредитите за домакинствата поевтиняха през последната година. Това показват данните на БНБ за периода август 2006 г. - август 2007 г. Въпреки покачването на европейските лихви и ОЛП банките не само са задържали цените на заемите за домакинствата, но дори леко са ги свалили, показват още данните на БНБ. Семействата, взели заем през август 2007 г., плащат 0.40% по-ниска лихва или общо 8.35% средно в сравнение с онези, договорили кредит година по-рано. Лихвите по потребителските заеми също са паднали - с 0.79 до 9.31%, съобщиха още от централната банка.
 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом