Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Голямото пране Печат
Автор Диего Флоров   

Image

Учените са пресметнали колко време изразходва човек за ядене, сън и работа. А колко време отнема прането – неотменно задължение в бита на хората? Очевидно доста, но да живее техниката! Достатъчно е да се обзаведете с перална машина, с подходящ за вашия дом размер, вместимост и екстри.


Каква перална машина ни е нужна?


Преди да тръгнете към магазина, помислете къде ще стои уредът. Вземете рулетка и измерете височината, ширината и дълбочината на мястото. Това определя размера и типа на пералнята. Огледайте се и измерете разстоянието до канала и кранчето за студена вода.

Откакто в бита на древните са се появили дрехите и бельото, се е появила и нуждата да бъдат почиствани. Хилядолетия наред хората са го правили ръчно, а и досега има консерватори, които предпочитат да го правят така. От векове хората са правили опити да механизират този процес, но родината на съвременната електрическа пералня е Италия. А, защо точно там? Сигурно си спомняте израза “пране, колкото на едно италианско семейство...”.

И да перете малко – по-добре е да имате съвременна автоматична перална машина. Със сигурност тя е по-добра и по-икономична от ръцете ви и бойлера. Така че тръгваме към магазина и попадаме на няколко редици перални. Сега вместо “Перла 04” има огромен избор от марки и модели. Евтините са под 300 лева, а за най-добрите разумната граница е 1000 лв. Масовите модели са 400 - 500 лв.
Първо трябва да определите размера на пералнята, според бъдещото й място. Стандартите за Европа са с предно отваряне, ширина 60 см, и дълбочина 60 см, но има и “по-тънки” – 55, 45 и дори 32 см, за някоя тясна баня. Все пак, отчитайте, че тънките перални имат по-малък капацитет от 3,5 кг, но ако вкъщи сте 2-3 човека, това е напълно достатъчно.
Предимството на “стандартните” перални с капак отпред е, че са по-безшумни и имат визуален контрол, а недостатъците, освен по-големия размер, са малко.

Пералните  с горно отваряне
имат само няколко предимства. Може да ги отваряте по време на пране, без да се излива водата. Достъпът до прането е с по-малко навеждане. По-компактни са - стандартната са ширина е до 45 см. Останалото са само недостатъци. Пералните с капак отгоре са по-шумни и имат още един капак на барабана. По-голямата им надежнодст заради окачването на барабана на два срещупожни лагера е мит. На практика не се наблюдава разлика в надеждността при сравнение с пералните с преден капак. Но сигурното е, че тази конструкция ги прави по-шумни. При пералните с горен капак има и един много досаден недостатък. Пространството между барабана, гумата и не се мие добре по време на пране. След месеци това пространство се зацапва и мухлясва. Спасението са само редовни профилактични сеанси на програма 90 градуса и белина “Аче”. С казан от неръждаема стомана или с полимерен казан?  “Карборан”, “Дюрапроб” и т.н. са все наименования на различните производители за полимерни материали.

Съвременните полимерни казани са проектирани да надживеят останалите компоненти на машината, но за разлика от металните неръждаеми такива правят пералнята по-тиха и позволяват повече обороти на центрофугата. “Неръждавейката” горещо ви я препоръчваме, когато купувате бойлер. Не обръщайте прекалено внимание на оборотите. 1000 оборота са предостатъчни. Оптимални за повечето тъкани са 600 – 800 оборота. Повече обороти означават по-сухо пране, но ви очаква и по-голямо гладене...
Управлението на повечето съвременни автоматични перални е електронно, а при по-евтините все още се намират с механичен програматор. Механиката е по-подходяща за използване в места с нестабилно електрозахранване и токови удари. При тези условия електронните “мозъци” са по-чувствителни. 

Електронното управление
предлага многобройни програми (като кабелната телевизия), но не им се впечатлявйте особено. На практика ще използвате само 3 – 4 основни програми. По-важното е да имате “врътки” за температурата и оборотите, копчета за допълнително изплакване или скъсяване на прането. Така сами разнообразявате програмата на пералнята за вечерта, съобразно вида пране и нужди. Обърнете внимание на “класовете”. Имаме клас на енергоспестяване, клас на изпиране и клас на центрофугиране. Комбинацията ААА е идеалната. При най-новите перални има модели с енергоспестяващ клас А+. Освен по-малък разход на ток получавате и по-кратко време за изпиране.

А дали да си вземете пералня с вградена сушилня? Ако парите не са проблем – давайте. За останалите хора остава успокоението, че сушилнята е необходима за домовете без място за простиране или за северните народи. В допълнение, потреблението на ток е значително. Топлината също похабява по-бързо тъканите. Така че, ако имате слънчева тераса, по-добре простирайте.
 
Остава тежкия избор за марката и производителя

Шампиони по издръжливост са шведските и австрийските перални, като могат да изкарат и 20 години. Според сервизни техници немските сглобки имат 10 - 15 години безупречна служба, следват ги италианците с 5 до 8 години, а корейските също ще изкарат най-малко 5 години. Накрая са турските и китайските производители, но дори и в този случай издържат поне 3 години на интензивно пране. Влизайки в Европа, все пак помнете, че в белите държави домакинската техника се подменя на всеки 3 – 5 години. От друга страна дълговечността на пералнята няма нищо общо с качеството на прането.  Така например една модерна корейска пералня със сребърна нанотехнология гарантира антибактериална защита на прането до 30 дни след неговото изпиране.
 
Накрая ще изброим и някои допълнителни екстри към съвременните перални. На първо място е компютърното управление и множество сензори. Най-модерните перални имат инверторен електродвигател  с директно задвижване (без ремъци и шайби) и електронно управление. Много полезен е аквастопът – защитата при скъсване на маркуча за студената вода. Самобалансирането на барабана, инверторните електромотори и специалното окачване в комплект дават безшумна работа и високи обороти. Новост са специалните “душ” системи за вътрешна циркулация на водата, което пести вода, време и перилни препарати. Друга технологична новост са сребърните нанотехнологии, при които в прането се отделят сребърни йони – безпощадни убийци на микроорганизмите, без да причиняват алергии.
И още една продробност – освен пералня ще трябва да си купите и хубав перилен препарат. Приятно пране!
 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом