Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Въпрос на карта Печат
Автор Владислав Горчилов   
Image

Как да платя? В брой, с карта или да взема потребителски кредит?

Доскоро понятието „кредитна карта“ беше непознато за нас. Бяхме свикнали да плащаме в магазините кеш, да носим парите си в големи портфейли, да се чудим как да опазим чантите си на пазара или в супермаркета от джебчии. Освен това не можехме да си позволим да си купим нещо, което струва малко или много повече от това, с което разполагаме. Налагаше се да пестим и да събираме с месеци пари, които след това да похарчим за нова пералня или хладилник. Тези притеснения останаха в миналото. Защото и българинът вече може да пазарува с кредитна карта. И постепенно започна да се уверява в ползата и удобството от употребата на новата си придобивка. След като финансовата институция, към която сте се насочили, разгледа вашите приходи,  ще ви бъде отпусната на кредит определена сума, наречена кредитен лимит. От този момент можете да започнете да пазарувате с истинско удоволствие. Имате срок до 45 дни (т.нар. „гратисен период”) след покупката да ползвате безлихвен кредит. След този срок сте длъжни да погасите част от похарченото, обикновено в размер на 5-10% от сумата. В случай, че в рамките на гратисния период погасите цялата сума, която сте похарчили, не дължите никаква лихва!

Изключително удобно е да разполагате с кредитна карта, когато сте в чужбина. Ще си спестите носенето на различни валути, пресмятането. Освен това можете да се възползвате  от отстъпките, предлагани от големите хипермаркети за клиенти, плащащи с карта.
Представете си следната ситуация: разхождате се по улицата и случайно виждате в магазин реклама, че любимият ви GSM е в промоция и вместо за обичайните 400 лв., струва едва 230. Неделя е. Бъркате в джоба и там откривате скромните 120 лв. От магазина твърдят, че са им останали само 8 броя. Започвате да се чудите какво да правите, мислите за това кой приятел да ви даде заем. Изведнъж, обаче, се сещате: Господи, та нали имам кредитна карта. Плащате, сумата на парите в брой в джоба ви не намалява и си тръгвате с покупка, за която мечтаете отдавна.

Звучи ви познато, нали? Все повече и повече хора осъзнават прекрасната алтернатива от притежание на кредитна или дебитна карта, когато стане въпрос за покупка на стоки и услуги. В днешно време, дори и в България, няма нужда да се носи голяма сума джобни пари. Едно пластмасово картонче ви върши същата работа. Разполагате с парите си 24 часа на денонощие. Сигурността е голяма: ако загубите картите си или ви оберат, само с едно телефонно обаждане те се блокират и никой не може да плаща с тях.

Основно картите биват два вида: дебитни и кредитни. При дебитните карти сумата, която може да се харчи е до размера на наличните пари по сметката ви. Дебитните карти се приемат за плащане в много търговски обекти, както и служат за теглене на пари в брой от банкомат. Разноските за теглене са минимални. Имат дневен и седмичен лимит, който е различен за теглене от банкомат и плащане на ПОС (покупка на стоки и услуги). В България се издават основно два вида дебитни карти: валидни само у нас и валидни по целия свят. Удобно е да си получавате заплатата или пенсията по тях, вместо да се редите на дълги опашки и касиерката почти винаги да няма дребни, за да ви изплати цялата сума. Тези карти у нас предлагат и друга ценна екстра: плащане на ток, парно, вода, телефон, такси за кабелна телевизия и мн. др. с едно обаждане по телефон, на банкомат или от компютър. С тях не може да пазарувате стоки и услуги по интернет, като за всяка транзакция се изисква ПИН (персонален идентификационен номер, обикновено 4-цифрен). В условията на изострена конкуренция у нас, банките предлагат по тези картови сметки доста високи лихви по средствата, съхранявани там, които са съпоставими с лихвите по депозити.

Кредитните карти позволяват на собственика си да харчи пари, които не притежава. Банката разглежда вашите приходи и ви отпуска на кредит определена сума, която се нарича кредитен лимит. В рамките на този кредитен лимит, вие харчите пари, като имате срок до 45 дни (т. нар. „гратисен период”) след покупката да ползвате безлихвен кредит. След този срок сте длъжни да погасите част от похарченото, обикновено в размер на 5-10% от сумата. На остатъка започва да ви се начислява лихва, малко по-висока от средната по потребителските кредити в страната. В случай, че в рамките на гратисния период погасите цялата сума, която сте похарчили, не дължите никаква лихва! А и не само това: по всички основни видове кредитни карти ви се прави някаква отстъпка от сумата на покупките, която е валидна или при покупки от определени търговци, или зависи от натрупаната сума на похарчените средства за определен период. Тази отстъпка стига до 10% при някои търговци. Като вземем предвид, че с почти всички основни кредитни карти плащането на стоки и услуги, в България и в чужбина е без никакви комисиони, то излиза, че за купувача е много по-изгодно да плаща с кредитна карта, вместо в брой. Къде е уловката, питате се вие? Няма за какво да се притеснявате – издателите на картите събират доста високи такси и комисиони от търговците. Основните предимства на кредитните карти са: харчите пари, които нямате; можете да пазарувате по интернет; изключително удобни са за хора, които често пътуват в чужбина – отпада нуждата да носите примерно евро в единия джоб, в другия – швейцарски франкове; колкото повече плащате, толкова по-големи отстъпки ви се начисляват. Основните недостатъци са: като харчите пари, които не са ваши, се създава възможност да се „надскочите” – да похарчите повече пари, отколкото може да върнете; много високи комисиони при теглене на пари от банкомат, по-малка сигурност от злоумишлени действия, тъй като при плащане на стоки и услуги с повечето кредитни карти на пазара не се изисква ПИН; висока годишна такса за обслужване. Като купувач с кредитна карта в джоба имате два варианта: да си направите живота прекрасен и да ползвате всякакви отстъпки и намаления при плащане или да харчите толкова много, че да надвишите значително бюджета си. От вас зависи кой вариант ще изберете.

У нас основно са в обращение международни кредитни карти VISA и Mastercard, а по-рядко American Express и Diners Club. От местните най-голямо внимание заслужават Transcard, Raicard, TBI и Euroline, чиито брой расте лавинообразно – достатъчно доказателство за добрите условия, които предлагат. Непрестанно се предлагат промоционални условия за ползване, безплатно издаване при ползване на други банкови услуги и мн. др.

Има и някои неприятни усещания при плащане с карта. Представете си, че сте напълнили огромна торба с хранителни стоки, отивате на касата, подавате картата и се оказва, че устройството за плащане с карти не работи. Нямате достатъчно пари в брой и трябва да върнете стоките по местата им. Неприятно! В такъв случай, особено, ако ви се случи в голям магазин, непременно повикайте управителя – може да се окаже, че всичко опира до това, че служителят на каса не знае как да оперира с картата или просто да го мързи да го направи.

Масовият ползвател на карти обикновено има една дебитна и една кредитна карта. Първата служи основно за теглена на пари в брой от банкомат, втората – за плащане на стоки и услуги. По този начин се комбинират предимствата на различните типове карти.

Има и още варианти за покупка на потребителски стоки – потребителски кредит от банка или от специализирани фирми като TBI Credit  и Jet Credit. Вторите имат представители в големите магазини, разглеждат вашата кредитоспособност бързо, и ви отпускат пари за покупка на конкретния продукт. Ваше задължение е да си погасявате кредита на вноски, най-често месечни. И при тях има промоции от вида на: „0% лихва за определен срок при покупка на точно определен продукт”.
 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом