Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
„Живей на чисто” Печат
Автор Всеки Дом   

ImageБНТ започна национална еко кампания под мотото „Живей на чисто”

Символ на кампанията е зелена мравка-герой, която ще призовава гражданите да мислят и действат екосъобразно

Българската национална телевизия стартира национална еко кампания под мотото „Живей на чисто”. В центъра на кампанията ще бъдат някои от основните екологични въпроси, които срещат пряко отражение в ежедневието на хората. Такива са масовото използване на найлонови торбички за еднократна употреба, които са сериозен екологичен проблем, защото от една страна се произвеждат от невъзобновяеми природни ресурси, при производството им в атмосферата се отделят огромно количество парникови газове, а разграждането им отнема около 500 години.

Други също толкова важни въпроси, които ще бъдат засегнати в кампанията, са възможността за намаляване на вредните емисии въглероден диоксид от автомобилите чрез по-разпространено използване на велосипеда като обществено природна средство, разделното събиране на отпадъци, опазването и поддържането на чиста градска среда и на природата. Кампанията се подкрепя лично и от световноизвестната българска тенис звезда Маги Малеева. „Това не е сезонна кампания, а по-скоро идея, която ще се развива във времето и ще привлича нови съмишленици. Целта ни е да накараме хората да се вгледат в себе си и в собственото си поведение, а ние с положителни примери да ги мотивираме да променят поведението си”, коментира генералният директор на медията г-жа Пръмова. БНТ ще търси положителни примери за борба с проблемите и решения, които зависят от инициативността на всеки гражданин и трябва да станат част от ежедневната грижа за опазване на природата и околната средата. В подкрепа на тази идея телевизията създава специална новинарска еко-рубрика „Живей на чисто”, която ще се излъчва всеки уикенд в централната емисия новини. БНТ кани зрителите да изпращат видео материали и да подават информация за положителни примери за екосъобразно поведение и инициативи. Материалите могат да се изпращат на познатия адрес Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите , който е създаден от БНТ за зрителски новини. Идеята на рубриката е самите зрители да са източник на положителни „зелени новини”. От своя страна телевизията се ангажира да популяризира тези примери.

По повод Деня на Земята - 22 април, - БНТ обявява ученически конкурс за идеи за еко-проекти под мотото „Живей на чисто”. В конкурса могат да вземат участие ученици между 7 и 12 клас, както и цели класове или училища от цялата страна. Предложенията трябва да се изпращат на адреса на телевизията – гр. София, Ул. „Сан Стефано” 29, За ученическия конкурс „Живей на чисто”, до 30 май 2008 г. Всички идеи в конкурса ще бъдат представени на сайта на БНТ – www.bnt.bg. Кампанията „Живей на чисто” има свой символ и това е зелена мравка-герой. Той обединява посланията на каузата и ще присъства във всички материали от кампанията, както и в ефира на телевизията в специални анимационни спотове. „Избрахме мравката, защото е носител на положителен заряд, на идеята за чистота, подреденост, усърдие. Нашата мравка е модерна, активна и амбициозна. Тя е борбена и решителна и същевременно – симпатична и забавна.


 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом