Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Грижи за кожата през пролетта Печат
Автор Всеки Дом   
ImageСезонът се характеризира с резки метеорологични промени, слънчеви изригвания, магнитни бури и т.н., създава проблеми не само за целия организъм, но и за кожата. От първостепенно значение е да се справим с едно наследство от зимата, наречено пролетна умора. Типичните й признаци са чувството за отпадналост още при ставане от сън, потиснатото желание за работа, липсата на апетит и главоболието. Наблюдава се и засилена раздразнителност, нервност, напрежение, избухливост. Често се появяват безсъние, виене на свят, изтръпване на крайниците.

Тъй като жените са с по-лабилна нервно-хормонална система, съвсем нормално е те да са по-отпаднали и да понасят по-трудно пролетната умора. Те по-често страдат през този сезон от подуване и кървене на венците и общо побледняване на кожата, а косата и ноктите могат временно да загубят нормалния си блясък. Цялата тази симптоматика (или фрагменти от нея) се появява в началото на април и обикновено продължава до края на май. За преодоляване на дискомфорта трябва да се приемат повече витамини – предимно С, В и А.
Пролетното преместване на стрелките на часовника също е стресов фактор, тъй като изисква пренастройване на биологичните ритми. Женският организъм, в който ежемесечно протичат циклични физиологични процеси, е много по-чувствителен към тези промени, които нерядко предизвикат разстройства на месечния цикъл, а хормоналният дисбаланс се отразява и на кожата. Тя страда и поради това, че по време на сън именно преди зазоряване възобновяването на кожата е най-активно. По-ранното събуждане отнема точно този период от нощта, през който тя най-добре усвоява необходимите за подмладяването й и свежия и блестящ сутрешен тен витамини и микроелементи.
Върху състоянието на кожата неблагоприятно влияние оказват и често срещаните през пролетта вирусни стомашно-чревни неразположения, обикновено протичащи с разстройство. Така организмът губи течности, хранителни вещества и микроелементи. Кожата се дехидратира, което налага нейната активна рехидратация не само чрез възстановяване на общия водно-солеви баланс, но и чрез локално приложение на хидратиращи козметични средства.
Първите пролетни слънчеви лъчи също влияят на кожата. Под тяхното действие меланоцитите започват по-усилено да изработват кожния пигмент меланин, кожата се удебелява и загрубява (образува се т.нар. “светлинен мазол”) и част от еластичните влакна се разрушават.
Към пролетните климатични агресори се причисляват и поленовите частици. Цветният прашец обикновено не прониква директно през кожата, тъй като молекулите му са големи, но при определени обстоятелства при пряк контакт оказва въздействие върху нея. Най-уязвима е кожата на боледуващите от такива дерматологични заболявания, които имат алергичен произход и при които увредената от болестта кожна повърхност е влажна и поради това много по-пропусклива (различни дерматити, екземи и др.).
От казаното дотук е очевидно, че през пролетта кожата се нуждае от специфични козметични грижи. Възстановяването й от зимната хиповитаминоза се постига чрез продукти, богати на витамини (А, С и Е), а за предпазване от резките климатични промени се препоръчват и енергизиращи субстанции (коензим Q10 и др.). За предпочитане е използването на хипоалергенна козметика. Не бива да се подценява и необходимостта от подготовката на кожата за лятото, която включва максимално хидратиране и предпазване от непрекъснато засилващата се ултравиолетова активност на слънцето с фотопротективни препарати с достатъчно висок слънцезащитен фактор.

 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом