Новинарски флаш

vsekidom.com използва софтуерни разработки на Pitopy

 
powered_by.png, 1 kB
Новини Печат
Автор Всеки Дом   

Месец на безплатни профилактични прегледи

Сдружението на българските зъболекари и COREGA обявяват април за месец на безплатни профилактични прегледи за хората от третата възраст. През целия месец над 250 кабинета в цялата страна ще приемат пенсионери за безплатни прегледи. Подробна информация за адресите на кабинетите в страната може да се получи на тел. 02-987 5792 и 02-915 9208.

Според председателя на сдружението д-р Мария Джорова подобна инициатива се предприема за първи път у нас. Д-р Владимир Ашиков, член на УС, коментира, че инициативата е и намек към компетентните органи в държавата да планират повече средства за възрастните хора, защото на този етап за зъболечението им не се отделя и стотинка.

"Бърза помощ" в София ще се раздели на четири автономни спешни портала

За това са се разбрали кметът Бойко Борисов и зам. здравният министър Матей Матеев. Порталите ще бъдат в "Пирогов", ИСУЛ, Окръжна болница и Пета градска болница. Там ще стоят и линейките с екипите, които ще се изпращат на адреси. В момента в София има един спешен център - на Сточна гара. Този център ще продължи да съществува и ще препраща сигналите до 4-те портала, обясни шефът на "Бърза помощ" Георги Гелев. Целта на разделянето е да се съкрати времето на пътуване на линейките до мястото на получаване на сигнала. Здравното министерство представи подобна идея и преди 2 г. Около половината от екипите и линейките в столицата бяха разпределени в 13 поликлиники и болници. Тестовете сочеха, че времето за отзоваване на адрес намалява с 20%. "Моделът работеше, но го спряхме, защото общината не си даде за бази поликлиниките, които са нейна собственост. Затова екипите стояха не в, а пред тях, което е доста неприятно - няма къде да си измият ръцете, а през зимата стоят на студа", обясни Гелев.

30 лв. става таксата за изпит в Софийския университет

С 10 лв. се увеличава таксата за кандидатстудентски изпит в Софийския университет. За редовната кампания през лятото желаещите ще плащат по 30 лв. за изпит. Без промяна остава таксата за предварителните изпити - 20 лв. Срокът за подаване на документите за предварителните изпити изтича на 22 април. Ръководството на СУ все още няма решение дали ще се повишават таксите за обучение. От есента СУ разкрива още една бакалавърска програма, по която обучението ще е изцяло на английски език - Европейски съюз и европейска интеграция. За нея ще се кандидатства с изпит по английски език. Първоначално програмата ще е насочена предимно към чужденци, обясни доц. Шишиньова. Според нея интерес се очаква от страна на кандидати от съседните балкански държави, които не са членове на ЕС, и от азиатски страни.

По новата специалност ще се приемат около 35-40 студенти, най-много 50, обясни зам.-ректорът. Тъй като не се очаква прием по т.нар. "държавна поръчка", вероятно сумата за обучението ще е съизмерима с таксата за чужденци. За тази учебна година тя е 3200 евро.

Плодовете и зеленчуците –задължително в опаковки
Плодовете и зеленчуците, които се продават на пазара, трябва да бъдат окачествени, опаковани, маркирани и етикетирани, както изискват 47-те действащи маркетингови стандарти на ЕС. При неспазване на разпоредбата глобата за физически лица е от 600 до 2000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица санкцията е от 2000 до 5000 лв. Във фактурата и другите документи задължително трябва да се вписват класът на качество и страната на произход на стоката, както и местоназначението, когато продукцията е предназначена за преработка.
Глобите за търговците, които нарушават закона за организацията на пазарите за земеделски продукти, ще бъдат налагани от инспекторите по контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци в Областните дирекции "Земеделие и гори". Актове ще се съставят на търговци и производители, ако откажат достъп до местата за проверка и до транспортните средства, с които се превозва продукцията им. Глоба ще има и ако търговците не дадат информация или не представят документи, необходими за организиране и извършване на проверката за съответствие. И при двата случая санкцията е от 1000 до 3000 лв. за физически и между 3000 и 5000 лв. за юридически лица. От 5000 до 7000 лв. е глобата, ако се продават пресни плодове и зеленчуци, за които е съставен констативен протокол.


 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом