Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Картина за теб и за мен Печат
Автор Всеки Дом   
Не превръщайте дома си в галерия, направето го уютно и приятно място

Картините у дома винаги изглеждат красиво и приятно. И съвсем не е задължително, да са оригинали на знаменити художници. Репродукциите, гравюрите, батиците и дори обикновените фотографии са много подходящи за оформление на жилището. Картина от късчета тъкан върху ленено платно може да се окачи в кухнята, а изсушените цветя в рамка под стъкло са отличен избор за спалнята. Единственият критерий е дали ви харесва. Минус в украсяването на стаята с картини може да стане неудачно избраното място, в резултат на което тя се “губи” и може да се забележи само при внимателно разглеждане, или обратното, произведенията на изкуството толкова да са изпълнили стаята, че тя да е заприличала на изложбена зала или художествена галерия.

Дневна

Това помещение е предназначено за посрещане на гости, поради което картините трябва да се разположат на удобна за зрителите височина – метър и половина от пода до долния край. Това правило е в сила за всички стаи, но в дневната трябва да се съблюдава особено строго. Не си струва да слагате шедьоври по всички стени. Достатъчни са няколко платна на две-три места. Ако има камина, то картината над нея е повече от задължителна.

Кухня
Едва ли изображенията на тъжни лица или кървави сражения ще повишат апетита ви! Натюрмортът е най-оптималния вариант за мястото, където се храните. Рисунките могат да бъдат и добре да се съчетаят с посудата. Ако във вашата кухня на стената виси кръгло блюдо и вие искате да подчертаете неговата форма, можете до него да разположите картина или няколко неголеми картини с квадратна форма. Ако, напротив, вие не искате да акцентирате вниманието върху този съд, тогава изображенията трябва да бъдат със същата форма.

Спалня

Това е стая за двама. Ето защо не трябва в нея да има портрети, изображения на разголени жени. Те създават ефект за присъствие на трети човек, който е излишен и разбира се, няма място в толкова интимно кътче. Освен ако усещането не е търсено.
Подходящи са „спокойните” платна със среден размер. Например, пейзажи или авангард, изпълнен в светли тонове и оптимистичен по съдържание. На самотните сърца или разведените дизайнерите препоръчват на стената да виси нещо ярко и жизнеутвърждаващо. Картината или групата от картини може зрително да стане продължение на леглото, дивана, ако изображението се постави над главата. От двете страни на платното няма да изглеждат зле и две стенни лампи, разположени на една линия.

Детска стая
Изборът на картина зависи от възрастта на детето. Тя трябва да бъде не само красива, но и познавателна. На малките деца може да се подари ярка картинка с положително съдържание. Например, с положителни герои от приказки, мултипликационни филми, изображения на животни, само че, естествено, не агресивни. Идеален вариант са рисунки, направени от самия обитател на стаята. Ярката рисунка трябва да бъде сложена върху неутрални, желателно едноцветни тапети. Не е полезно детската стая да се претрупва с картини.

Кабинет

Това е място за демонстрация на делови успех. Ето защо тук стоят наградите, дипломите, купите, най-добрите постижения, закачени на стената. Те създават особена атмосфера, която напомня за успехите и стимулират към нови постижения. Добре изглеждат в кабинета и стилните черно-бели фотографии. Но спокойните пейзажи с рекички и селски къщички ще пречат на съсредоточаването и ще водят до нежелателно “отпускане”.
И въобще, преди да окачите една картина на стената, трябва да почувствате това, което е чувствал и художникът. Не пазете онова, което не ви харесва, дори ако ви е подарък от близък човек. Важно е произведението на изкуството да внася в дома хармония, а у вас да предизвиква наслада...


 
< Предишна   Следваща >


© 2021 Всеки дом