Новинарски флаш

vsekidom.com използва виртуализация на сървъри от No5.digital

 
powered_by.png, 1 kB
Внимавайте с храната Печат
Автор Д-р Н. Подолешев, дерматолог, ВМА   

ImageСезонът на пресните зеленчуци и плодове вече е в разгара си. Изкусителната съблазън е заляла сергиите по пазарите, а оттам се пренася и на вашата трапеза. За съжаление, като неканени гости на нея все по-често ще се настаняват и пестицидите и други опасни за здравето натрапници, с които трябва много да внимаваме.


  • Избягвайте да купувате зеленчуците и плодовете, които се произвеждат в парници. Независимо, че са по- привлекателни на вид, те са по- опасни както за ядене, така и за приготвяне на маски за лицето. Много по- безвредни са естествено отгледаните, тъй като слънцето унищожава по-голяма част от нитратите в тях.

  • Преди консумация измивайте и белете плодовете и зеленчуците, тъй като в най- големи количества нитратите се съдържат в кората им.

  • Цитрусовите плодове се обработват с химикали, за да запазват по- продължително време привлекателния си вид. Не ги консумирайте преди да сте ги обелили. Бъдете особено внимателни с децата.

  • Отстранявайте винаги външните листа на марулите и салатите. След това ги измивайте с обилно количество вода. По този начин може да се отстрани голяма част от нитратите.

  • Страдащите от алергия (особено от хранителна) не бива да консумират т. нар. мъхести плодове − ягоди, малини, къпини, праскови, кайсии и др. Използването им с козметична цел също не се препоръчва. Приготвените от тях сокове, сиропи, сладка, конфитюри, компоти и др. също могат да доведат до алергичен инцидент.

  • Далеч по-безвредно е яйцата да се консумират твърдо сварени. Рохките яйца, колкото и някои да ги предпочитат, понякога крият опасност от салмонелоза. Още по-голям е рискът, ако яйцата се консумират сурови – никой не е застрахован от заразяване с вируса на птичия грип.

 
Следваща >


© 2021 Всеки дом